Kalesija

U TK počela distribucija vakcina – Nabavljeno 6.000 doza

Šest hiljada doza vakcina protiv gripe danas je stiglo u Tuzlanski kanton. Distribucija prema domovima zdravlja je već počela, a od ukupnog broja vakcina, hiljadu je namijenjeno za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

“ Radi se o vaksigripu, četverovalentnoj vakcini koja će biti raspoređena prema zdravstvenim ustanovama TK krenuvši već od danas sa prvom raspodjelom. Što se tiče vakcina pet hiljada nabavio je ZZJZ u saradnji sa Ministarstvom zdravstva, dok je hiljadu doza pristiglo od FZZJZ”, rekla je dr. Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Ove godine nabavka i distribucija vakcina na području TK počela je znatno ranije u odnosu na prethodne. Iako nijedan slučaj gripe još uvijek nije potvrđen, epidemiolozi preporučuju vakcinaciju, jer se tek u narednom periodu očekuje povećan broj oboljelih od gripe.

“ Nama je nekako januar mjesec kada u većoj mjeri počinje sezona, odnosno dolazi do većeg broja respiratornih infekcija. Pik dosegne nekad u februaru i uvijek u tim mjesecima je najteža situacija i najviše hospitalizovanih”, naglasila je Brkić Džambić.

Vakcinisati se mogu svi, ali se vakcinacija najviše preporučuje starijim osobama, te osobama sa određenim komorbiditetima.

“ Sve osobe starije od 65 godina pošto su nam te osobe najugroženije i svi hronični bolesnici, tipa kardiovaskularne bolesti, respiratorne probleme. U svakom slučaju mogu se vakcinisati i djeca starosti od šest mjeseci”, kazala je dr. Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Distribucija vakcina protiv sezonske gripe je u toku, a vakcine će građanima biti dostupne već u narednim danima.

rtvslon.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE