Kalesija 20°

U TK oko 2500 injekcionih korisnika droge


Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama obilježiće se u nedjelju 26. juna.

Tim povodom Asocijacija „Margina“ danas je u Tuzli organizovala press konferenciju, na kojoj su njeni predstvanici iznijeli dosta zabrinjavajuće podatke. Rečeno je između ostalog da u BiH svakodnevno raste broj injekcionih korisnika droga, a da ih je u Tuzlanskom kantonu između 2 i 2,5 hiljade.

Također, zabrinjavajući je i broj zaraženih hepatitisom C, a prema podacima Margine, taj broj u BiH je između 60 i 70 hiljada osoba.

Da se broj injekcionih korisnika droga u Tuzlanskom kantonu povećao u odnosu na prošlu godinu, u Asocijaciji Margina zaključili su na osnovu dnevnih kontakata sa korisnicima njihovih servisa odnosno usluga.Slična situacija je i u ostali dijelovima BiH.
U posljednje vrijeme u našu zemlju ulaze nove vrste narkotika. Veliki je problem što se na bh. ulicama pojavljuju i vrlo nečiste droge, a to predstavlja još veću opasnost za uživaoce. Predsjednik Asocijacije “Margina”, Dernis Dedajić je istakao da se pojavljuje sve veći broj registrovanih osoba zaraženih Hepatitisom C.U Asocijaciji smatraju da je veliki problem u borbi protiv droga, slaba koordinacija svih nivoa vlasti. Kao pozitivan primjer istakli su Ministarstvo sigurnosti BiH, koje bi do kraja ove godine trebalo oformiti Ured za borbu protiv droga, čija će zadaća biti povezivanje svih mehanizama i agencija koje rade sa ovisnicima o narkoticima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE