Kalesija

U prvi razred osnovne škole na području Kalesije upisano 217 učenika

Prema podacima Ministarstva obrazovanja TK 3.300 djece upisano je u prvi razred redovne osnovne škole na području Tuzlanskog kantona . Poređenja radi, u prvi razred osnovnih škola na području TK prošle školske godine upisano je 3.555 učenika što pokazuje trend smanjenja broja školaraca. To se najbolje vidi ako se analiziraju podaci od ranije. Recimo, u prvi razred osnovne škole u Tuzlanskom kantonu, u školskoj 2019/2020. godini, bilo je upisano 4.006 učenika.

FOTO:Arhiv

Upis u prvi razred osnovne škole, početkom marta, izvršen je i na području općine Kalesija. Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Kalesije Mirsada Pezića, upisano je 217 prvačića. Prošle godine broj upisanih bio je 256, što znači da je i u našoj općini zabilježen pad broja upisanih učenika.

Djeca koja ne idu u vrtiće, a u septembru kreću u školu, obavezna su pohađati i 150 sati programa predškolskog odgoja.  Program je namjenjen djeci koja nisu obuhvaćena nekim drugim oblikom predškolskog odgoja i obrazovanja a u godini su pred polazak u školu.

Obavezan vid predškolskog odgoja na području TK, odnosono na području Kalesije prema riječima Pezića, trebao bi početi u ponedjeljak 1.4.2024. godine. Roditelji će o tačnim terminima biti blagovremeno obaviješteni.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE