Kalesija 26°

U Potočarima obilježen Međunarodni dan nestalih

Majke Srebrenice i druge preživjele žrtve genocida danas su u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježili Međunarodni dan nestalih osoba.

Članica Udruženja “Žene Srebrenice“ Nura Begović kazala je da je obilježavanje ovog dana tužan i bolan za sve preživjele žrtve genocida.

– Teško je svakoj porodici koja je izgubila svoje najmilije, a najteže je onim porodicama koje nemaju svog nasljednika. Sram bilo svijeta i onih koji su mogli spriječiti zlo, a nisu. Još teže je kad kažu da se nije desio genocid – istakla je Begović u izjavi Feni.

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić pozvala je Tužilaštvo BiH da intenzivira rad na predmetima koji se odnose na genocid počinjen u Srebrenici.

– Mi pozivamo Tužilaštvo BiH da počne da radi na predmetima sa liste ‘A’, a za što je dobio zadaću od Haškog tribunala. Oni hapse naše generale koji su pod oznakom ‘B’, a pod oznakom ‘A’ srpski generali su slobodni i još su nagrađeni – navela je Subašić.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“ Fadila Efendić kaže da se dan sjećanja na nestale treba obilježavati na cijeloj teritoriji BiH, posebno u Srebrenici.

– Dan nestalih posebno se treba obilježavati u Srebrenici, jer je ovdje najviše osoba koje su evidentairane kao nestale. Ovaj dan za mene je veoma bitan – rekla je Efendić.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić podvlači da je današnje okupljanje u Centru poziv porodica da se konačno razbije zid šutnje.

– Ovo je poziv institucijama Srbije i entiteta Republika Srpska da se ustupe podaci porodicama da nađu svoje najmilije. Ove porodice tragaju za još 1.200 nestalih. Mi znamo da se kriju podaci o ubijenim tokom 1995. godine. Mnogo je majki umrlo, a nisu pronašle svoje najmilije. Vrijeme je da se razbije zid šutnje – poručio je Suljagić.


(Vijesti.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE