Kalesija 12°

U osamdeset osmoj godini nana Rukija razvije tri jufke

Muminović Rukija iz Maglaja najstarija je mještanka u džematu Ravna. Rukija je rođena 7.11.1935. godine. Ova vesela osamdeset sedmogodišnja nana ne žali se na zdravlje. Kaže da nikada nije bila bolesna. Prilikom posjete imama MIZ Maglaj pohvalila se da je razvila tri jufke, kako bi napravila ‘bumbariće’. Prošle godine je radila i u vrtu. Bilo je dovoljno paradajza, paprika, krastavaca… Postila je i mjesec Ramazan.

Rukijin muž Sulejmen bio je, kako s ponosom ističe, hodža. S obzirom na činjenicu da nije stekao diplomu, nije držao džemat, ali je često bio teravih-imam i održavao je mektebsku pouku.

Rukija je osnovno o vjeri naučila u mektebu, od hodže koji će joj kasniji postati muž. Udala sa se osamnaest godina. Rodila je devetero djece, ali je im troje djece preselilo na ahiret. Životnu egzistenciju stjecali su, ponajviše, baveći se zemljoradnjom i uzgojem stoke. Muž Sulejmen preselio je ‘93. godine, tokom agresije na našu domovinu.

Djeca se brinu o njoj, posjećuju je. Najviše joj je na usluzi sin Sulejman koji živi u istoj kući, na spratu.

Rukija je baš zadovoljna žena, osmijeh joj ne silazi s lica. Voli Ravnu, u njoj se rodila, u njoj je živjela i u njoj će se, ako Bog da, kako kaže, ukopati.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Usvojena Informacija o stanju sigurnosti na području TK

FOX Enterijeri Kalesija: Oglas za posao

Podrinjski sportski dan na Diviču, prijave ekipa u toku

I pored vremenskih neprilika, grada i skupe proizvodnje, mladi bračni …

Centralna manifestacija povodom Dana dobitnika najvećih ratnih prizna …

CLOSE
CLOSE