Kalesija 20°

U masakru prije 29 godina ubijeno je 26 Sarajlija koji su čekali u redu za hljeb

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti delegacija Kantona Sarajevo, koju su činili predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić te zastupnici Vibor Handžić i Vedran Jakupović, danas je obilježila 29. godišnjicu stradanja građana Sarajeva u ulici Ferhadija.

U masakru, koji se desio 1992. godine, ubijeno je 26 naših sugrađana, a ranjeno 108. Tog dana oni su čekali u redu za hljeb. Bio je to prvi i jedan od tri najveća masakra u Sarajevu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od ‘92. do ‘95. godine.

“Građani Sarajeva su, u toku opsade grada, nastojeći samo da prežive, bili ubijani s namjerom, slučajnosti tu nije bilo. Jer, nažalost, reprize ovakvih stradanja nevinih građana Sarajeva događale su se bez prestanka, u redovima za vodu kod Daira i na Dobrinji, tokom dženaza na Budakovićima i u Boljakovom Potoku, na dječijem sankanju na Alipašinom Polju, tokom dječije igre na Bistriku, na pijaci Markale, Gradskoj tržnici i još na mnogim mjestima. S tugom i ponosom i ove godine se sjećamo svih ubijenih na ovom mjestu, neka im je rahmet i slava”, poručio je u prigodnom obraćanju predsjedavajući Okerić.

Tog dana ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su, uz porodice ubijenih, i delegacije Grada Sarajeva, sarajevskih općina, državnog i federalnog nivoa

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE