Kalesija 15°

U Luksemburgu žele dostojno predstavljati Bosnu i Kalesiju

KUD "RAINCI GORNJI"

Općina Kalesija je od prošle godine bogatija za još jedno kulturno-umjetničko društvo. Riječ je o KUD „Rainci Gornji“ iz istoimene mjesne zajenice. Društvo je formirano u maju prošle godine, a već u julu su imali prvi znanični nastup na otvaranjau malonogometnog turnira „Bajro Čamdžić“ u Gornjim Raincima…

Članovi KUD-a djeluju u više sekcija i klubova: horska, folklorna, dramska, savremeni plesovi, klub mladih književnika, klub sazlija, muzička…

Osim u Kalesiji KUD “RAINCI GORNJI“ je imao nastupe i van ove općine. Tako su u septembru 2010. godine, nastupali i na drugoj smotri folklora“Putevima prijateljstva“ u Vražićima. Imali su priliku i da se predstave gledaocima RTV TK i OTV Valentino.

 

Kvalitetni nastupi su rezultirali brojnim pozivima iz BiH i inozemstva. Zovu ih na nastupe u Tešnju, Jelahu, Konjicu, Goraždu, Prijedoru, Derventi, Kozari, Bihaću, Buni, Kreševu, Tuzli… Stižu i pozivi iz inozemstva, iz Švicarske, Luksemburga, Turske, Hrvatske, Austrije.

 

– Ovih dana upravo vršimo intenzivne pripreme za odlazak u Luksemburg gdje ćemo, 19. marta, nastupiti na 28. Interkontinentalnom festivalu kulturno-umjetničkog druženja, a poslije toga nastupati na sijelu koje organizuju Kalesijci okupljeni oko KSD Bosna Luksemburg. Želimo opradvdati poziv i dostojno predstaviti Bosnu i Kalesiju na ovom festivalu, kazao nam je Edis Mešić, član Upravnog odbora KUD „Rainci Gornji“.

 

Osim Edisa Mešića, sastav Upravnog odbora čine još i Emir Mešić, predsjednik, Zuhdija Pjanić, Omer Mešić – Bumbo, Halid Pjanić, Muharem Hadžić i Tenzila Humić. Koreograf  je Enver Dautović.

KUD "RAINCI GORNJI"

KUD "RAINCI GORNJI"

Kalesijske Novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  CLOSE
  CLOSE