Kalesija 27°

U Kalesiji predstavljen „Anam'on“ Irfana Gazdića: Ovo je roman o kockanju, ali i roman o ljubavi

Jučer, u četvrtak, 8. jna 2023. godine,u kalesijskoj biblioteci promovisan je roman „Anam'on“ autora Irfana Gazdića. Osima autora, o knjizi je govorio i prof. ddr. Edin Urjan Kukavica.

Kako je kazao prof. ddr. Edin Urjan Kukavica, roman  „Anam'on“ je  aktualna i svakodnevno-stvarnosna priča, koju nam govori o velikoj pošasti ovog vremena – kocki, kockanju. Naglasio je da je roman vrlo zanimljiv i poučan, te da kao takav zavrjeđuje i da bude uvršten u lektiru.

Književnik Irfan gazdić je rekao da je roman napisan na osnovu istinitih događaja, ali je, svjesno, izmjenio imena likova. Radnja je smještena u Sarajevu, ali je mogla biti i u bilo kojem drugom gradu.

-Želio sam na poseban način da kažem nešto više o poroku kockanja, kojim se na institucionalan način niko ne bavi, a predstavlja izuzetno veliki problem.  Glavni junak Abdulah moralno je uzorit mladić kog nesretne životne okolnosti natjeraju na djela koja nikako i nikada ne bi mogla ići uz njegov karakter. Njegov prijatelj Armin naveo ga je na zlo. Jedna od poruka romana je da moramo voditi računa ko su nam prijatelji. Ako ne možemo birati porodicu, oca, majku, brata i sestru, možemo birati prijatelje. Roman jeste dobrim dijelom turoban, ali ima sećan kraj. Ovo nije samo roman o porocima koji uništavaju naše mlade živote, ovo je roman i o ljubavi, ljubavi prema Bogu, domovini, gradu, prijateljima, voljenoj osobi, kazao je između ostalog Irfan Gazdić.

Ovo je nejgov književni prvijenac. Roman je naišao na odličan prijem kod publike, a dobio je i drugu nagradu na festivalu “Moja prva knjiga”, održanom u Tuzli, u decembru 2021. godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kazna od 3500 KM za SDA Kalesija zbog preuranjene kampanje na faebook- …

Knjiga “Vrisak do neba” Hazete Hamzić Salihović nakon š …

Digitalizacija usluga: Olakšavanje izdavanja ličnih dokumenata za gr …

Teretnjaci.ba – Balkanci u zajedničkoj vožnji, lijep gest jedn …

Laha Prom: U četvrtak nastupa Adnan Nezirov

CLOSE
CLOSE