Kalesija

U Kalesiji održana svečana sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite

U povodu obilježavanja Dana Civilne zaštite danas je u Kalesiji održana svečana sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite Kalesija. Obraćajući se prisutnima Abdulah Gutić, komandant Štaba CZ-e Kalesija je rekao da su uposlenici kalesijske Civilne zaštite u prošloj godini postigli značajne rezultate na poslovima odbrane od poplava, sanacije klizišta, protiv požarnoj zaštiti i zaštiti od neeksplodiranih ubonih sredstava.

– Usljed velikih poplava prošle godine se pod vodom našlo 640 hekatara plodnog poljoprivrednog zemljišta i 20 stambenih objekata, a aktivirano je 147 novih klizišta, te na desetine odrona. Prema procjeni Komisije,  pričinjene štete na asfaltnim i makadamskim putevimagrađevinskim i infrastrukturnim objektima iznosile su 2.688.076 KM. Za provođenje mjera zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i provođenje preventivnih mjera utrošeno je 101.066 KM, kazao je Gutić i dodao da su  provodeći mjere zaštite od požara Vatrogasna jedinica je u prošloj godini imala 45 intervencija koje je pravovremeno i uspješno izvršila.

Na području općine Kalesija izvršeno je deminiranje 164.000 m2 kontaminiranih površina koje su date građanima na raspolaganje. Također, tokom godine Civilna zaštita je u kontinuitetu radila i na zaštiti čovjekove okoline, zaštiti životinja i namirnica životinjskog porijekla, a u saradnji sa Veterinarskom stanicom Kalesija izvršena je eutanazija 77 ovaca, 35 koza i jedne krave3 oboljele od bruceloze.

Općinski načelnik Rasim Omerović je prilikom obraćanja kazao da je izuzetno zadovoljan dosadašnjim radom i angažmanom radnika Civilne zaštite i naglasio da je ova Služba najorganizovanija u Općini Kalesija.

Odlukom Općinskog štaba CZ-e Kalesija uručena su i priznanja za postignute rezultate u radu.

Zahvalnice su dobili: Mevludin Ponjavić, Sabahudin Sakić i Zarka Zulić, dok su novčano nagrađeni Zijad Kulanić i Nedim Hadžić.

M.Zulić, Radio Feral

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Njemačka neće finansirati projekte u manjem bh. entitetu čije vlast …

  U Kalesiji dobro stanje, nemamo porodice koje se bave prosječenjem, p …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  CLOSE
  CLOSE