Kalesija

U Europi 75% djece ima profil na Facebooku, 1/5 laže o svojim godinama

Čak 75% djece u Evropi ima profil na nekoj društvenoj mreži, a svako peto dijete mlađe od 13 godina uspije izbjeći ograničenje starosne granice koje propisuje Facebook, pokazali su rezultati ankete koje je danas objavila Evropska komisija (EK).

Čak četvrtina djece ima tzv. javni profil, što znači da svi mogu vidjeti njihove podatke, a EK upozorava da na taj način djeca postaju laka meta nasilnika.

Komesar EK zadužen za pitanja Interneta Neelie Kroes istaknula je da je broj djece koja koriste društvene mreže u porastu, ali da ona ne poduzimaju neophodne mjere kako bi se zaštitila.

Kroesova je pozvala sve kompanije koje upravljaju društvenim mrežama da pristup profilima djece po pravilu dozvole samo njihovim odobrenim kontaktima, a spriječe njihovo pronalaženje putem internet pretraživača.

Skoro 80% djece u Evropi uzrasta od 13 do 16 godina i gotovo 40% djece uzrasta od devet do 12 godina koristi neku od brojnih društvenih mreža.

Društvene mreže naročito su popularan vid zabave među djecom uzrasta od 13 do 16 godina u Zapadnoj Evropi, posebno u skandinavskim zemljama, dok je Holandija na prvom mjestu po broju djece mlađe od 13 godina koja koriste društvene mreže.

Istraživanje, koje je sprovela organizacija “EUKidsOnline”, pokazalo je da je u 17 od 26 zemalja najpopularnija društvena mreža Facebook, prema čijim je pravilima za registraciju profila neophodno da korisnik ima najmanje 13 godina.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Njemačka neće finansirati projekte u manjem bh. entitetu čije vlast …

  U Kalesiji dobro stanje, nemamo porodice koje se bave prosječenjem, p …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  CLOSE
  CLOSE