Kalesija 11°

U BiH sa devet godina počinju konzumirati alkohol

Ovisnost o alkoholu u našoj zemlji postala je sve izraženija posebno kod mladih. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazali su da Bosna i Hercegovina prednjači na listi zemalja u kojima se najviše konzumira alkohol.

U našoj zemlji godišnje se popije u prosjeku 60 litara čistog alkohola. Laka dostupnost alkoholnih pića i veoma rasprostranjena upotreba alkohola u svijetu predstavljaju veliki i ozbiljan problem. Posljedice rata u Bosni i Hercegovini očituju se i u sve većem broju osoba koje pate od problema vezanih za upotrebu alkoholnih pića. Evidentno je da, posljednjih godina, konzumiranje alkohola postaje sve češća pojava u populaciji djece i adolescenata. “ 78 posto djece u našoj zemlji izjavilo je da je konzumiralo alkohol do 19 godine. Čak su neki alkohol probali i sa devet godina, zbog čega je stanje alarmantno ”, ističe dr. Senada Balijagić, specijalista neuropsihijatar.

Procjenjuje se da je konzumiranje alkohola među mladima dvostruko veće nego što je bilo u generaciji njihovih roditelja. Bolest alkoholizma u sve većoj mjeri zahvata i pripadnice ženskog spola.Veliki broj mladih konzumirajući alkohol nastoji pobjeći od porodičnih problema te se dokazati u društvu. Zbog toga razgovor o štetnosti alkohola u porodici utiče na prevenciju ove opake bolestim.

www.rtvslon.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE