Kalesija -2°

U BiH 42,7 posto nezaposlenih radno sposobnih građana

NezaposlenostEvropska komisija objavila je najnoviju procjenu ekonomskog oporavka na zapadnom Balkanu u kojoj se kao jedan od najvećih problema navodi nezaposlenost, a rekorder u regiji je BiH sa 42,7 posto nezaposlenih radno sposobnih građana.

Prema ovoj analizi, stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je 20 posto, Hrvatskoj 11,8 odsto i u osjetnom je padu u odnosu na raniji period, dok je Makedonija u prošloj godini imala 32,1 oposto nezaposlenih, Albanija 13,7, Crna Gora 12,1 posto.

Rekorder po stopi inflacije u 2010. godini bila je Srbija, gdje je rast cijena dostigao 10,3 posto, dok je u Crnoj Gori iznosila svega 0,5 posto, Hrvatskoj jedan posto, Makedoniji 1,6, BiH 2,1, Albaniji 3,6 i na Kosovu 3,5 posto.

U analizi Evropske komisije ističe se da “do ponovnog porasta inflacije na zapadnom Balkanu došlo zbog poskupljenja hrane i sirovina, posebno nafte” na svjetskom tržištu.

Ekonomski oporavak na zapadnom Balkanu u prošloj godini bio je neujednačen, jer je u Srbiji rast BDP-a dostigao skromnih 1,8 posto, a u Hrvatskoj je došlo do pada BDP-a od 1,2 posto.

Crna Gora je zabilježila rast BDP-a za 1,1 posto, BiH 0,9, Makedoniji 0,7, a Kosovo za 4,6 posto, dok je “Albanija prevazišla krizu bez recesije i dostigla rast bruto domaćeg proizvoda od dodatnih 5,7 posto u poslednjem tromesečju 2010., a u cijeloj godini od 4,1 posto”.

Evropska komisija navodi da je do rasta ekonomije i BDP-a u regionu došlo prvenstveno zahvaljujući rastu izvoza, što je dovelo i do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE