Kalesija 20°

U 2016. na graničnim prijelazima 373 osobe uhapšene po potragama

Granična policija Bosne i Hercegovine u periodu januar – septembar 2016. i općenito u prethodnom periodu bilježi sve bolje rezultate u potražnoj djelatnosti bilo da je riječ o osobama ili dokumentima koje potražuju nadležni organi iz BiH ili inozemstva, rečeno je u ovoj instituciji.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković kaže da je u spomenutom periodu evidentirano 2.518 prelazaka ili pokušaja prelazaka preko državne granice 1.151 osobe za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice ili je riječ o sigurnosno interesantnim osobama.

maljevac-granica-640x401-640x400

Broj prelazaka, istakla je, veći je za 12,36 posto, a osoba 16,26 posto u odnosu na  devet mjeseci 2015. godine.

Naglasila je da su u periodu januar – septembar ove godine na graničnim prijelazima lišene slobode 373 osobe koje su potraživali nadležni organi u BiH, a prema potjernici Interpola, lišeno je slobode 76 osoba.

”Najveći broj lišenja slobode za prvih devet mjeseci 2016. godine evidentirano je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (67), Međunarodnom graničnom prijelazu (MGP) Rača (41), MGP Gradiška (39), MGP Orašje (38), MGP Popovi (14), MGP Izačić (13). Po 11 osoba lišeno je slobode na MGP Hum, Karakaj, Velika Kladuša i Međunarodnom aerodromu Tuzla”, kazala je Dujković za Fenu.

Među lišenim slobode bilo je osumnjičenih i počinilaca krivičnih djela genocid, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, neovlaštena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, pranje novca, organizirani kriminal, izazivanje opće opasnosti, iskorištavanje djece i maloljetnih osoba za pornografiju, krijumčarenje ljud, teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa, uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika, ubistvo, razbojništvo, prevara, teška krađa, nasilničko ponašanje i drugo.

U 2015.  evidentirano je 3.009 prelazaka ili pokušaja prelazaka preko državne granice 1.270 osoba za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice ili je riječ o sigurnosno interesantnim osobama. Taj broj veći je za 16 posto u odnosu na 2014. godinu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE