Kalesija 19°

Turisti u TK najčešće posjećuju Tuzlu i Gradačac

Tuzlanski kanton je u protekloj godini posjetilo 45.000 registrovanih turista te da najviše interesovanja pokazuju za kulturno-historijsko naslijeđe i kupališta poput jezera, termalnih voda i bazena.

tuzla_gradacac

Kako je Feni rekao ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK i predsjednik turističkog vijeća Turističke zajednice TK Mirsad Gluhić, turisti su se zadržavali u prosjeku tri dana na području ovog kantona.

Posebno interesovanje neki od njih su pokazivali za zaboravljene stećke i džamije stare više od 500 godina.

Gluhić ističe da je Grad Tuzla najposjećeniji, zatim Gradačac zbog posjedovanja Banje gdje su evidentirane najčešće posjete turista iz Hrvatske, dok Kladanj ima najviše domaćih posjetitelja.

Strani turisti su najčešće posjetitelji Grada Tuzla, a prošle godine ovaj kanton je posjetilo oko 17.000 stranih turista.

Najveći broj posjeta ovom kantonu je tokom ljeta, zahvaljujući, kako kaže Gluhić, turističkom biseru TK – kompleksu Panonskih jezera.

Strani turisti uglavnom su dolazili iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Italije, ali i iz Skandinavije zbog poveznice s Međunarodnog aerodroma Tuzla.

-Zahvaljujući novim aviolinijama s Međunarodnog aerodroma Tuzla konstantno se bilježi povećanje broja posjeta stranih turista na ovom kantonu – zaključuje Gluhić prenosi FENA.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE