Kalesija 17°

Troškovi liječenja zatvorenika iznose više hiljada eura: Scheweningen kao starački dom!

Prosjek starosti pritvorenika u Haškom tribunalu gotovo je dvostruko veći od prosjeka u nacionalnim zatvorima u svijetu i iznosti čak 58 godina, pa Tribunal za mnoge od njih plaća troškove liječenja u iznosu od po više hiljada eura.
Glasnogovornica Tribunala Nerma Jelačiću navela je danas u izjavi za Tanjug da prosjek starosti pritvorenika u Australiji iznosi 35, a u Škotskoj 30 godina.

Prema podacima Tribunala, pritvorenici najviše boluju od srčanih tegoba izazvanih što niskim što viskokim krvnim pritiskom – njih čak 66 posto, zatim od problema s kičmom 34 posto a više od tri četvrtine ukupnog broja svih pritvorenika patilo je pati od gojaznosti – 78 posto.

Glasnogovornica Tribunala je naglasila da svi pritvorenici imaju adekvatnu medicinsku njegu i da se o njihovom zdravlju redovno staraju doktori i medicinske sestre, kao i posebno angažovani specijalisti kada se za to ukaže potreba.

Stoga Tribunal, za troškove liječenja stanovnika pritvorske jedinice u Scheweningenu starijih od 50 godina prosječno troši oko 3.800 eura za vrijeme njihovog boravka u pritvoru koji prosječno iznosi 1.346 dana – od prebacivanja u tribunal do pravosnažne presude (ukoliko ne bivaju pušteni na privremenu slobodu).

Što se tiče posebnih operacija i njege koju zahtijevaju pritvorenici, kao što je liječenje u državi porijekla, o njima odlučuje sud u svakom konkretnom slučaju, kažeJelačić.

Isti je slučaj i kada pritvorenik zatraži da ga pregleda neki određeni ljekar koga on želi da izabere, dodala je ona.

Stanovnici pritvorske jedinice, kojih je trenutno 37, imaju pravo na šetnju svaki dan koja im je čak i preporučena u trajanju od najmanje sat vremena, zatim na korištenje teretane te učešće u timskim sportovima. Bez obzira na tretman, njih 10, od oko 150 pritvorenika koliko ih prošlo kroz zatvor u Scheweningenu, tu je i okončalo svoj život, a među njima je i bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević, koji je patio od srčanih problema, navodi Tanjug.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Halid Hadžić osvojio prvo mjesto na “ARG Lipnica Open 2024R …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

CLOSE
CLOSE