Kalesija

Topa je tradicionalno bosansko jelo koje je neizostavno na ramazanskoj trpezi

Mnogi postači bez tope ne mogu zamisliti iftar. Riječ je o jednostavnom jelu koje se pravi od putera, sira, mliječnih proizvoda i jaja, a koje se servira nakon vode i hurme.

Smatra se da je ovo jelo dobilo naziv topa zbog postupka pripreme koji podrazumijeva topljenje putera, jaja i mliječnih proizvoda.

Za pripremu ovog jela potrebno vam je 50 gr putera, 200 gr mladog sira, 200 ml mlijeka, jaje i malo soli. Postoje različite varijacije pripreme tope pa, u zavisnosti od toga šta volite, možete koristiti različite vrste sireva, pavlaku ili druge mliječne namaze. U nekim krajevima topa se pravi bez jaja.

U dobro zagrijanu šerpu ili dublju tavu stavite puter, a nakon što se istopi dodajte sireve, pavlaku i po želji druge mliječne proizvode. Smanjite temperaturu i čekajte da se sve istopi. Nakon toga po želji dodajte mlijeko i jaje dok se svi sastojci ne sjedine. Posolite po želji i dekorišite svježim začinskim biljem.

Topa se jede dok je vruća, a servira se uz vruć somun.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Radovi na rekonstrukciji i proširenju džamije u Mahali

Liga mladih KSTK: Košarkaši Bosne dočekuje vršnjake iz Srebrenika

Zapljena vrijedna više od 1.000.000 KM, oduzet duhan i mašina za rez …

20. Festival izvorne muzike „Kalesija 2024“

VIDEO/ Kalesija dobila Gorsku službu spašavanja

CLOSE
CLOSE