Mnogi postači bez tope ne mogu zamisliti iftar. Riječ je o jednostavnom jelu koje se pravi od putera, sira, mliječnih proizvoda i jaja, a koje se servira nakon vode i hurme.
Smatra se da je ovo jelo dobilo
naziv topa zbog postupka pripreme koji podrazumijeva topljenje putera,
jaja i mliječnih proizvoda.
Za pripremu ovog jela potrebno vam je 50 gr putera, 200 gr mladog sira,
200 ml mlijeka, jaje i malo soli. Postoje različite varijacije pripreme
tope pa, u zavisnosti od toga šta volite, možete koristiti različite
vrste sireva, pavlaku ili druge mliječne namaze. U nekim krajevima topa
se pravi bez jaja.
U dobro zagrijanu šerpu ili dublju tavu stavite puter, a nakon što se
istopi dodajte sireve, pavlaku i po želji druge mliječne proizvode.
Smanjite temperaturu i čekajte da se sve istopi. Nakon toga po želji
dodajte mlijeko i jaje dok se svi sastojci ne sjedine. Posolite po želji i dekorišite svježim začinskim biljem.
Topa se jede dok je vruća, a servira se uz vruć somun.