Kalesija

Tajani: Situacija u BiH je bolja nego ikada u historiji, Italija će učiniti sve da podrži BiH u EU

Nakon sastanka s ministrom vanjskim poslova BiH Elmedinom Konakovićem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderom Schallenbergom, potpredsjednik Vlade Italije i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani je kazao kako situacija u BiH po pitanju EU nikada nije bila bolja.

Tajani je poručio da je pozicija Italije jasna te da se BiH smatra dijelom Evrope, kao da je tu u Sarajevu kako bi dao podršku otvaranju pregovora.

“Jako mi je drago jer naporno radimo na postizanju tog cilja podržavamo vaše reforme. Situacija danas je bolja nego ikad u historiji vaše zemlje. To je važno, vaš angažman će popločati put za otvaranje i okončanje pregovora da postanete u članica Evropske unije”, kazao je Tajani.

Dodao je da je za Italiju Zapadni Balkan prioritet, kazavši kako je zajedno s prijateljima, poput Austrije, oformljena grupa koja je tu da pomogne BiH.

Italijanski ministar vanjskih poslova je najavio da će novi sastanak uskoro biti u Austriji te da BiH zajedno s prijateljima “gura u pravom smjeru.

“Okrenuti smo prema snažnoj strateškoj saradnji, prema stabilnosti u regiji za rad protiv terorizma, protiv trgovine ljudima, protiv trgovine narkoticima i ilegalnim migracijama. Saradnja u ovom sektoru i generalno usvajanja zakona protiv pranja novca sve su to važna postignuća i vi radite marljivo skupa s nama, da bismo postigli zajedno ovaj cilj”, rekao je Tajani.

Dodao je kako Italija zajedno s BiH “marljivo radi” na ekonomskom nivou te da je cilj da se ta saradnja pojača. Cilj je povećati broj kompanija iz Italije koje posluju u BiH. Istakao je kako je plan da se poboljša saradnja i u segmentu turizma što će povećati broj italijanskih turista u BiH.

“Mi smo prijatelji BiH i učinit ćemo sve da podržimo naše članstvo u EU, možete računati na nas”, kazao je na kraju Tajani.

Ponovio je kako je strategija Italije vrlo jasna, a to je podrška BiH.

“Meni je jako drago da vidim tako dobro postignuti napredak. Naravno da postoje problemi, svugdje postoje problemi zato je potrebno da radimo korak po korak, važno je imati strategiju. Ja vrlo dobro razumijem probleme u RS-u, ali sam optimističan više nego što sam prije. Italija nije sama u ovim naporima, danas smo tu jer želimo poruku da smo ujedinjeni u podršci BiH za postizanje dobrih rezultata. Mislim da je važno da imamo to jedinstvo među nama u EU, ako želite da pobijedite u ovoj borbi za bih onda moramo objasniti važnost članstva BiH u EU. Zapadni Balkan je ključni prioritet za nas ali i za EU, zato moramo zajedno raditi da pomognemo ovoj zemlji. Svuda imate probleme ali naša strategija je jača od problema i zato sam optimističan po pitanju članstva BiH u narednim godinama. Želimo podržati te napore”, kazao je na kraju Tajani.

(Klix)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE