Kalesija

Svjetsko, a naše: Lejla iz Sarajeva u Top 10 takmičara na Londonskom festivalu kafe

Lejla Krasnić kao predstavnica Bosne i Hercegovine takmičit će se ove godine na London Coffee Festival u Top 10 zemalja svijeta. London Coffee Festival će se održati od 11. do 14. aprila 2024. godine u Londonu!

Lejla Krasnić je prva i jedina kandidatkinja koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu na jednom od najvećih festivala kafe u svijetu, a samim tim i svoj rad kao i titulu koju nosi unutar Fabrika Coffee Sarajevo (Head of Barista)!

Jedina sa Balkana koja se kvalifikovala na Coffee Masters Around the World

“Trenutno sam jedina sa Balkana koja se kvalifikovala na Svjetsko prvenstvo Coffee Masters Around the World. Što se tiče samog mog prijavljivanja na natjecanje, došla sam na ideju jer sam imala jednostavnu želju da posjetim London Coffee Festival jer je to jedan od najvećih događaja na svijetu koji se dešava”, kaže Lejla.

“Ja sam prvo aplicirala osnovnu prijavu i nisam se puno nešto nadala, iskreno, da ću proći. Zatim su uslijedila razna testiranja, razna pitanja. Ja sam taj cijeli proces radila dva mjeseca, da bi prije desetak dana dobila mail da sam upala u Top 10 listu, od 144 države i preko 400 prijavljenih učesnika”. Iskreno to mi je bio šok. Oduševljena sam što imam šansu da se predstavim na tako velikom događaju”.

U svijet kafe Lejla je ušla prije deset godina.

“Jednostavno sam se zaljubila u taj posao, jer sa svakom kafom koju probate, jednostavno idete u različite dijelove svijeta. Možete se igrati sa pripremama na različite načine serviranja i na taj način iskusiti neku drugu tradiciju uz samo ispijanje kafe”, kaže nam Lejla.

“Počela sam da se takmičim prije punih pet godina i to mi je bilo jedno posve novo iskustvo. Tu sam otkrila kako ja mogu na različite načine da se predstavljam kao i taj adrenalin. Barističko natjecanje općenito ke kao olimpijada za nekog sportistu, gdje s mi pripremamo par mjeseci prije natjecanja da možemo pokazati ono što jesmo. Možda je i najljepši dio toga svega kad izmamimo ljudima osmjeh na lice”.

“Pošto sam mahalsko dijete, odrasla sam uz miris kafe”

Ono o čemu je uvijek maštala jeste upravo da ode na Svjetsko prvenstvo.

“Ljudi rade po 10-15 godina da bi to ostvarili, ja mogu reći ponosno da sam to ostvarila kroz zadnjih nekoliko godina aktivnog rada, treniranja i natjecanja.”

“Pošto sam mahalsko dijete, odrasla sam uz miris kafe. Ti kao barista moraš znati sve, od samog branja zrna, procesa obrade pa do prženja i na kraju serviranja u šoljici”, objašnjava Lejla.

London Coffee Festival

London Coffee Festival je najveći svjetski događaj kafe i ugostiteljstva, koji obuhvata užurbanu londonsku scenu kafe i njene kreativne subkulture.

Sa više od 23.500 posjetilaca u 2023. godini, događaj prikazuje pionirsku specijalnu kulturu kafe u Londonu i prvoklasnu ugostiteljsku industriju i potvrđuje mesto prijestonice kao jednog od najnaprednijih gradova kafe na svijetu. Na događaju učestvuje preko 250 brendova kafe i gurmanske hrane, degustacija i demonstracija barista svjetske klase.

Više detalja i informacija o slekciji i odabiru možete pogledati OVDJE!

Dubrovnik Royal Gourment

Lejla je predstavlja Bosnu i Hercegovinu i na Dubrovnik Royal Gourmet, gdje je osvojila prvo mjesto u dvije kategorije. Bila je pobjednica u kategoriji Latte Art, kao i u kategoriji Bazalkoholni koktel na bazi kafe gdje je ponijela nagradu za najboljeg senior baristu.

(FOKUS)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Proljeće je, vratila se Bingo Roda!

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 4. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE