07.mar.2020
Svjetske cijene hrane skliznule su u februaru, okončavši četvotomjesečni uzastopni rast, pri čemu je širenje korona virusa utjecalo na smanjenje tražnje za nekim proizvodima, saopćila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).
Indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene vrijednosti korpe prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, mliječne proizvode, meso i šećer, iznosio je prošlog mjeseca prosječno 180,5 poena, što je pad od jedan posto u odnosu na januar, prenosi Reuters.
Ova organizacija je, također, blago povećala svoju prognozu proizvodnje žitarica, predviđajući rod u ukupnom iznosu od oko 2,72 milijarde tona u 2019. godini, sa prethodno projektiranih 2,71 milijardu tona.
Prema novoj procjeni, rod će biti za 2,3 posto veći nego 2018. godine, piše Tanjug.
Kada je riječ o pšenici, preliminarna prognoza FAO-a za rod 2020. godine iznosi 763 miliona tona, što je skoro nepromijenjeno u odnosu na gotovo rekordan nivo zabilježen lani.
U februaru su najviše potonule cijene biljnog ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar, predvođene padom cijena palminog ulja.
Žitarice su, također, skliznule za 0,9 procenata, pri čemu su svjetske cijene svih glavnih žitarica, osim riže, bile u padu.
FAO u izvještaju napominje da je širenje korona virusa doprinijelo klizanju cijena biljnih ulja i žitarica, uslijed strahovanja da će epidemija izazvati usporavanje globalnog rasta.
Korona virus je, također, pogodio cijene mesa, koje su se u februaru spustile za 2,0 procenta, jer je opao kineski uvoz.
Cijene mlijeka su, na drugoj strani, porasle za 4,6 posto, pogurane većim poskupljenjem sira, do kojeg je došlo zbog ograničenih isporuka iz Novog Zelanda i Australije.
Međutim, kotacije mlijeka u prahu su se spustile, što se pripisuje usporavanju kupovina u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, na šta je utjecalo odlaganje pretovara brodskog tereta u lukama pogođenim širenjem korona virusa, naveo je FAO.
Cijena šećera je skočila za 4,5 procenata prošlog mjeseca, dostigavši najviši nivo od maja 2017. godine, uglavnom uslijed predviđene manje proizvodnje u Indiji i dugotrajne suše na Tajlandu – zemljama koje su dva velika proizvođača šećera, naveo je FAO u izvještaju.
Izvor: Aljazeera