Kalesija -2°

Svijet isčekivao ostavku, Mubarak rekao da ostaje do septembra


Milioni ljudi u Egiptu i širom svijeta čitav su dan čekali najavljeno obraćanje Hosnija Mubaraka.
Diktator se narodu preko egipatske televizije trebao obratiti u 21 sat po našem vremenu, ali emitiranje njegovog govora kasnilo je 45 minuta. A onda – hladan tuš! Mubarak ipak nije podnio ostavku…

“Neću posustati pod vanjskim pritiscima, bez obzira od koga oni dolazili”, rekao je Mubarak u svom govoru.

Ponovio je da se u septembru neće kandidirati za novi mandat, ali odbio je odmah podnijeti ostavku koju prosvjednici traže.

“Vaši zahtjevi su legitimni i legalni. Kao predsjedniku nije mi neugodno slušati mlade ljude u mojoj domovini koji se bore za bolju budućnost i odgovoriti im”, kaže Mubarak.

Dogodio se scenarij kojeg su se prosvjednici bojali. Mubarak je prenio dio predsjedničkih ovlasti na potpredsjednika Suleimana, ali odlučio je ostati u svom uredu, što znači da se vjerojatno nada da će voditi Egipat iz smjene. Također je rekao da je zatražio izmjenu šest članaka u egipatskom ustavu, što će omogućiti ukidanje izvanrednog stanja koje u Egiptu traje već 30 godina. Izmjene ustava, kaže Mubarak, donose se u svrhu mirne tranzicije moći koja počinje danas, a trajat će do izbora u septembru ove godine.

Sve do početka Mubarakovog govora atmosfera na trgu Tahrir u Kairu bila je slavljenička. Međutim, kada im je postalo jasno što se događa, među prosvjednicima je zavladao gnjev. Odmah je počelo skandiranje koje Mubaraka poziva na ostavku i nema nikakve sumnje da nakon ovog razočaranja Egipat čekaju još veći prosvjedi. Svakako treba spomenuti i da je egipatska nacionalna televizija prestala izvještavati s trga Tahrir čim se atmosfera na trgu promijenila.

Govoreći o žrtvama revolucije, hrabrim Egipćanima koji su životom platili ustanak protiv diktatora, Mubarak je drsko poručio da “osjeća duboku bol zbog nevinih žrtava” i da će “učiniti sve što može kako bi počinitelji gnusnih zločina bili najstrože kažnjeni”. Mubarak također kaže da ima plan za rješenje krize u kojoj se Egipat trenutno nalazi, te je obećao prosvjednicima da će ispuniti njihove zahtjeve. Međutim, prvi zahtjev, zahtjev za vlastitom ostavkom, odlučio je ignorirati.

“Ovo što se danas događa nema veze sa mnom, nije povezano s Hosnijem Mubarakom. Situacija u Egiptu je odraz cijelog Egipta. Svi smo u istom rovu i moramo nastaviti s nacionalnim dijalektom koji smo započeli, u mirnoj i prijateljskoj atmosferi”, kaže Mubarak koji tvrdi da je cijeli život branio Egipat i njegov suverenitet pa to planira raditi i dalje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE