Kalesija 16°

Svi za Teočak: Aktiviran humanitarni broj, najavljene akcije čišćenja poplavljenih područja

U Općini Teočak proglašeno je stanje prirodne nesreća nakon što je ovo područje pogodilo jako nevrijeme i obilne padavine.

U nekoliko naselja obilne padavine nanijele su višemilionsku štetu na infrastrukturi, vjerskim objektima, mezarjima, kućama, avlijama i poljoprivrednim usjevima.

Nezapamćeno nevrijeme najviše posljedica je ostavilo u naseljima Sniježnica i Ogorelica, koje su nakon poplava posjetile delegacije iz političkog i društvenog života, a jučer je u posjeti bio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Posjetu su upriličili i predstavnici Vlade TK na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem.

Mnogi su ponudili pomoć. Aktiviran je i humanitarni broj za pomoć stanovništvu Teočaka.

Pozivom na broj 170 72 donirate 3 KM.

U poplavama je uništeno i devastirano mezarje u blizini džamije u Sniježnici, a u nedjelju, 11. juna, organizuje se velika akcija čišćenja istog.

Bujica je na kaburove nanijela veliku količinu kamena, blata i otpada, a s obzirom da je mašinsko čišćenje u mezarju teško, akcija će biti sprovedena ručno. Pozivaju se svi zainteresovani mještani Sniježnie, Teočaka ali i okolnih naselja da se odazovu akciji. Sa sobom, po mogućnosti, ponijeti alat za čišćenje (lopate, motike, kolica…). Početak akcije je zakazan za 9 sati, piće rtvglasdrine.com.

FOTO: GLAS DRINE

U akciji čišćenja i uređenja naselja pogođenih poplavama u Teočaku odazvali su se mnogi, a svoj dolazak najavili su Živiničani, Kalesijci…

Prilikom posjete gospodina Bećirovića je upoznao građane i načelnika općine o tome da je već pokrenuo aktivnosti, te zatražio zakazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Predložio je da Predsjedništvo BiH na pomenutoj sjednici zaduži Vijeće ministara BiH da izdvoji početna interventna sredstva iz Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Navedenim prijedlogom se predviđa hitna intervencija u iznosu od 100.000 KM za Općinu Teočak, a sa ciljem pomoći u sanaciji nastalih šteta, koja znatno prevazilazi mogućnosti općinskog budžeta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Za sanaciju štete pomoć je najavljena i iz Vlade TK.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE