Kalesija

Svi osim BiH: Evropa upozorava stanovnike na opasnost od radijacije iz Japana


Dok u BiH nadležni tvrde da nema opasnosti od radijacije nakon nuklerane katastrofe u Japanu, vlasti mnogih evropskih zemalja upozoravaju svoje stanovnike da zračenje nije zanemarljivo i bezopasno i daju im konkretne savjete. Jučer je zvanično saopćeno da je nuklearna katastrofa u Japanu izjednačena sa onom u Černobilu i nivo opasnosti podignut je na maksimalni sedmi stepen!

S obzirom na upozorenja i uputstva koja evropske države daju svojim građanima pošto je zabilježen povećan stepen zračenja, logično je da je radijacija iz Japana stigla i u BiH, piše “San”

U upozorenjima se naglašava da je korištenje svježeg mlijeka i povrća opasno, posebno za trudnice i djecu. To je posljedica detektovanja radionuklida 131J koji disanjem preko pluća direktno ulazi u krv, a zatim metaboličnim procesima dospijeva u tiroidnu žlijezdu. Stručnjaci kažu da se u atmosferi taj radioaktivni jod ne smije nalaziti ni u najmanjim koncentracijama.

Švicarske vlasti savjetovale su svojim građanima da izbjegavaju svježe voće i povrće zbog radioaktivnih padavina, da se hrane zamrznutom ili konzerviranom hranom, da se poslije izlazaka duže tuširaju, a cipele brišu mokrom krpom koju će potom baciti.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  CLOSE
  CLOSE