Kalesija

Sve veći broj nastavnika koji su tehnološki višak, zimski raspust će biti produžen za jednu sedmicu?!

Zbog evidentnog pada nataliteta u BiH, sve je manji broj prvačića, a samim tim i učenika starijeg uzrasta u školama u TK. Takva situacija doprinosi povećanju tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama.

Trenutno je 1.560 nastavnika koji strahuju za svoj posao i egzistenciju. S obzirom da se radi o dugogodišnjem problemu, iz nadležnog Ministarstva tvrde da je nemoguće očekivati da se on riješi u 2012. godini, odnosno za vrijeme ove Vlade, prenosi RTVTK.

Početkom 2011. godine, nekoliko nastavnika primljeno je na neodređeno vrijeme, dok su stari nastavnici kojima je godinama produživan ugovor na određeno vrijeme, ostajali bez posla ili su gubili norme. U narednom periodu ovakva praksa se neće dozvoljavati, tako da iz Ministarstva obrazovanja, naukle, kulture i sporta TK poručuju da, neće dozvoliti bilo kakve malverzacije sa izborom i primanjem nastavnog kadra. Ovom problemu će pristupiti racionalnije i sa jasnim stavovima.

 

Neizvjesno trajanje zimskog raspustama u školama TK

Zimski raspust za osnovce i srednjoškolce u TK počeo je s novom godinom i predviđeno je da traje tri sedmice. Međutim, zbog usaglašavnja skolskog kalendara za ovu godinu, moguće je da raspust bude produžen za još jednu sedmicu.
Nastavnici će o tome biti zvanično obavješteni a učenici će biti informisani putem sredstava javnog informisanja.

Iako je po važećem školskom kalendaru i redovnom planu i programu planirano da zimski raspust traje 3 semice, iz nadležnog ministarstva tvrde da su promjene moguće.
O eventualnim promjenama o trajanju zimskog raspusta nastavnici će biti obavješteni službenim putem, a učenici će biti o svemu informisani putem medija.

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE