Kalesija 18°

Sutra počinje13. Festival umjetnosti mladih “Kaleidoskop”

13. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop biće održan u Tuzli od 25. do 29. jula. Kaleidoskop je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti. Misija ovog festivala je da napravi harmoniju različitosti, da uskladi kontraste i da ostvari umjetnost dijaloga među ljudima iz različitih sredina.

Organizator Kaleidoskopa je Grad Tuzla, a suorganizatori Turistička zajednica grada Tuzle, JKP Panonica Tuzla i JU Centar za kulturu. U organizaciju festivala uključene su i tuzlanske omladinske organizacije, Vijeće mladih Grada Tuzle, Kuća plamena mira i predstavnici muzičke alternativne scene.

Na ovogodišnjem Kaleidoskopu biće održane brojne izložbe, koncerti, muzičke radionice,radionice plesa, Kaleidoskop art i street art, te brojni drugi događaji. Lokacije na kojima će se ovi kulturni događaji odvijati su: Kuća plamena mira, Atelje Ismet Mujezinović, Gradski parku, Međunarodna galerija portreta, Domu mladih i Park kod bivše Muzičke škole.

Na festivalu  će nastupiti 17 bendova: Black Winter, Pokora, Otpisani, Činčila, Nemesis, Burning Witches, War-Head, Jufkamental, Helem Nejse, Atheist Rep, Marko Louis, TBF, S-ALT, Ida Prester, Detour, Buč Kesidi i Rundek&Ekipa.

Festival će zvanično biti otvoren sutra u 19 sati izložbom „Arhetipični E-mancipal Design” autorice, profesorice Maje Dedić Hrvanović. Izložba će biti upriličena u  Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla. 

„Arhetip kao prauzrok, predstava, idejno ukorijenjen u tradiciji, oslobođen u postmodernom društvu je zapravo vizualiziran, simbolički grafički izraz u potrazi za vlastitim identitetom. Nesvjesni dio čovjekovog života nije ništa manje vidljiv kroz grafičku vizualizaciju arhetipa. Arhetipovi se manifestuju kao ideje, slike, tipografski znakovi i simboli unutarnje spoznaje”, izjavila je dr.sc. Emina Begović u svom kritičkom osvrtu na izložbu.
Maja Dedić Hrvanović je svoje radove izlagala na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini i regionu. U sklopu manifetscaije, a nakon otvaranja izložbe, prisutne će zabaviti bosanskohercegovački bend „Sunday Stories”.

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve događaje Festivala je besplatan.

federalna.ba 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE