Kalesija 20°

Sudbina tvornice „Aida“

Na press konferenciji koja je danas održana od strane radnika tvornice „Aida“i njenih podružnica  Lukavac i Duboki Potok, se razgovaralo o  daljim radnjama koje će radnici poduzeti ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Radnici su naglasili da neće odustati od svojih zahtjeva i to uplate doprinosa, uvezivanje radnog  staža i stvaranje uslova za penzionisanje. Radnici su ogorčeni jer se sudbina „Aide“ nakon toliko godina nije riješila. Aidin dug je uz to sa 2 miliona KM za osam do devet godina  narastao na oko čak 45 miliona KM.Ismeta Fazlić, predsjednica Sindikalne podružnice „Aida“ u Tuzli kaže da: „Ukoliko vlada ne bude imala sluha i ne bude riješila njihove probleme do 18.04. radnici će poduzeti sve što se može poduzeti“, … , jer „od Aide neće odustati“.

Predstavnik Aidine podružnice Duboki Potok, Zijad Joldić kaže, da oni traže samo po 200 KM za radnike da prežive i pokretanje prozivodnje a ako se to ne ispuni krenuti će se u štrajk glađu iako je prema njegovim riječima , „štrajk glađu već počeo“, jer „već treći mjesec Aidini radnici nemaju ništa“.

Zatvaranje Aide je najavljeno za 18.04.2011.godine. Ako je suditi po dosadašnjim (NE)uspjesima rješavanja sudbine „Aide“ pitanje je koliko će aktivnosti koje će poduzeti radnici ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi uroditi plodom.

Alma Osmanović

 

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Najava: Danas obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošn …

Bakir Krajinović: Stiže ljeto, temperature do 31 stepen, očekuju se …

Bolni plašt tišine u Tuzli prekidaju jecaji roditelja ubijene mlados …

Koje namirnice vam mogu pomoći da smanjite stres

Istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i …

CLOSE
CLOSE