Kalesija 16°

Sud RS-a donio odluku: Grb i slava općine Vlasenica nisu ustavni!

Grb i slava Opštine Vlasenica su simboli s kojima se ne mogu identifikovati svi građani ove multinacionalne općine i danas ih je osporio Ustavni sud Republike Srpske.


Time je usvojio prijedlog Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a i donio odluku kojom je utvrdio da su neusaglašene s Ustavom RS-a odredbe Statuta te lokalne zajednice kojima je utvrđen grb i slava općine.
“S obzirom na to da je osporenim odredbama propisano da se u središnjem dijelu grba kao simbol Općine nalazi Crkva (manastir) Sv. apostola Petra i Pavla i krst, nesporno je, po ocjeni Suda, da se radi o simbolima koji predstavljaju samo građane hrišćanskog pravoslavnog vjerskog i kulturnog naslijeđa”, saopćeno je iz ovog suda.
Također, ta najviša pravosudna institucija RS-a smatra da se svetkovanjem krsne slave uvode vjerski običaji u jedinice lokalne samouprave i dovode u privilegovani položaj pripadnici jedne vjere u odnosu na ostale građane te da na taj način vjera postaje razlog odvajanja i razlikovanja njenih građana.

 

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE