Kalesija

Sud odbio sve žalbe Solaka i Hodžića, u zatvor moraju u roku od tri dana od prijema odluke

Nedavno osuđeni Fikret Hodžić i Fahrudin Solak će ubrzo morati u Državni zatvor u Vojkoviće s obzirom na to da im je Sud Bosne i Hercegovine odbio žalbu, kojoj je cilj bio prolongiranje zatvorske kazne.

Sud je donio odluku o žalbi osuđenih Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića kojom je potvrdio rješenja kojim su odbijene molbe za odgodu izvršenja krivično-pravne sankcije.

Osuđeni su obaviješteni da su dužni, u roku od tri dana od dana prijema odluke o žalbi, da se jave na izdržavanje kazne zatvora u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima.

Također, Sud je zaprimio žalbu osuđenog Fadila Novalića na rješenje o odbijanju molbe za odlaganje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne, a odluka po žalbi još nije donesena.

Inače, Hodžić i Solak su trebali otići u Vojkoviće 29. februara, a Novalić 6. marta, međutim njihovi zahtjevi za odlaganjem izvršenja kazne i žalbe na odluke po njihovom zahtjevu, prolongirale su taj odlazak na nekoliko dana. Za Novalića, još je neizvjesno hoće li sud odbiti ili prihvatiti žalbu, a svoj zahtjev je zasnovao na tome da ima neodložive poslove zbog kojih bi pretrpio finansijske gubitke.

Njih trojica su osuđeni za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a Solak i za krivotvorenje dokumenata. On je dobio kaznu zatvora šest godina, Hodžić je dobio pet godina, a Novalić je dobio četiri godine. Svi imaju pravo na kraće odsluženje kazne, u zavisnosti od okolnosti.

Razlog zašto je sudski postupak uopšte pokrenut jeste nabavka 100 komada respiratora u pandemiji, koji su koštali 10,5 miliona KM, a Tužilaštvo BiH je dokazalo da su njih trojica iskoristili položaj i ovlaštenja kako bi realizovali tu nabavku. Tačka optužnice za pranje novca je odbijena jer Tužilaštvo to nije uspjelo dokazati.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 4. 2024.)

  Na hadž ove godine iz Kalesije ide 46 osoba

  CLOSE
  CLOSE