Kalesija

Šta se, pobogu, dešava u Libiji?

Agencije različito izveštavaju o događanjima u Tripoliju a sin libijskog lidera Moamera Gadafija izjavio je da se nada da bi pregovori sa “terooristima” na zapadu zemlje mogli dovesti do primirja možda već danas.

Iz Libije, gde je sredinom februara buknula pobuna protiv režima Moamera Gadafija, i dalje stižu protivrečni izveštaji, od mirne noći do “žestoki sukobi”

Frans pres (AFP) je izvestila da se prestrašeni stanovnici Tripolija, posle noći u kojoj je odekivala puščana paljba, spremaju za krvave okršaje, pošto je Gadafi objavio da je spreman da naoruža svoje pristalice kako bi mogli da se obračunaju sa demonstrantima.

Rojters javlja da su ulice Tripolija, izlepljene Gadafijevim slikama, prošle noći bile zloslutno mirne, dok su malobrojna policijska vozila patrolirala gradom, pošto su prethodnog dana, prema rečima samih stanovnika, progadafijeve snage u mnogim delovima grada pucale na demonstrante i u vazduh. Samo u jednom delu grada navodno je poginulo 25 ljudi, navodi britanska agencija.

“Mir se vraća u našu zemlju. Ako čujete petarde, nemojte misliti da se puca”, rekao je jedan od Gadafijevih sinova, Saif al-Islam Gadafi, novinarima kojma je dozvoljeno da dolete u Libiju pod strogim nadzorom.

Sainf al-Islam Gadafi, smatran za Moamerovog naslednika, rekao je da njegove snage neće napadati pobunjenike na zapadu Libije.

On je rekao stranim novinarima u Tripoliju da se u gradovima Misrata i Zavija bore teroristi i da to predstavlja problem, prenosi Rojters.

“Mi smo suočeni sa teroristima, armija je odlučila da ih ne napada već da se pruži šansa pregovorima”, poručio je Gadafijev sin.

Demonstranti u Zaviji već nekoliko noći uspevaju da se odupru vladinim snagama, ispričao je očevidac koji je pobegao u Tunis i tvrdi da su leševi na sve strane i da se tamo vodi rat u pravom smislu te reči, naveo je Rojters.

Drugi grad po veličini Bengazi i skoro čitav istočni deo zemlje nalaze se pod kontrolom opozicije još od početka pobune, a Gadafi je juče, obraćajući se pristalicama na glavnom trgu u Tripoliju, obećao da će “uništiti neprijatelja”.

Pobuna je počela 15. februara u Bengaziju, po uzoru na masovne proteste u Egiptu i Tunisu, gde su demonstranti primorali dugogodišnje predsednike da odu s vlasti.

Pobunjenici u potpunosti kontrolišu gotovo sva naftna polja istočno od grada Ras Lanuf, javio je Rojters, pozivajući se na naftnog inženjera Abdesalama Nadžiba koji je član privremene uprave u Bengaziju.

“Skoro sva naftna polja u Libiji istočno od Ras Lanufa nalaze se pod kontrolom građana i vlada nema nikakvu kontrolu u tom području”, rekao je Nadžib. Prema njegovim rečima, naftni terminali rade sa 25 odsto kapaciteta.

Vojska i policija u istočnom gradu Adžabija saopštile su na arapskoj satelitskoj televiziji “Al DŽazira” da su prešli na stranu opozicije, a jedna osoba koja se vratila iz Zapadnih planina, koje se nalaze oko 150 kilometara jugozapadno od Tripolija, ispričala je da su tamo tri grada prešla u ruke opozicije.

Na istoku zemlje ad hoc osnovani odbori pravnika, lekara, plemenskih starešina i vojnika popunjavaju prazninu koja je ostala iza Gadafijeve administracije i izgleda da postižu izvestan uspeh u tome.
Nema, međutim, mnogo znakova prisustva radikalnih islamista koje je Gadafi optužio za organizovanje pobune.

Libijska državna televizija je objavila da će vlada povećati plate i subvencije za hranu, kao i da će uvesti specijalne dodatke za sve porodice, što agencije tumače kao zakasneli pokušaj režima da pridobije podršku šest miliona stanovnika Libije.

Ambasador Libije u UN Muhamed Šalgam, koji je Gadafijev prijatelj iz detinjstva, i glavni državni tužilac Abdul Rahman al-Abar poslednji su u nizu libijskih zvaničnika koji se prekinuli veze sa režimom zbog nasilja nad demonstrantima.

Pre njih to su učinile i libijske delegacije u Arapskoj ligi i Ujedinjenim nacijama.

U međuvremenu, vlade stranih zemalja sprovode evakuaciju svojih državljana koji svedoče da je u toj severnoafričkoj zemlji bogatoj naftom nastao pakao kada je pre 12 dana izbila kriza.

Diplomate kažu da je do sada poginulo najmanje 2.000 ljudi, a zamenik libijskog ambasadora u UN Ibrahim Dabaši izjavio je da očekuje povećanje broja žrtava i upozorio da je Gadafi “psihički nestabilan” i da može ili da bude ubijen ili da izvrši samoubistvo.

Istovremeno SAD su saopštile da uvode sankcije Libiji i da su suspendovale diplomatske odnose sa tom zemljom.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da SAD prekidaju rad ambasade u Tripoliju, kao i da će povući osoblje, prenosi Rojters. Libiji i porodici Gadafi zamrznutra ja sva imovina u SAD.

Karni je takođe naveo da Vašington uvodi jednostrane sankcije, u koordinaciji sa svojim saveznicima i drugim državama, ne precizirajući koje se sve mere pod tim podrazumevaju.

On je dodao da je legitimitet Moamera Gadafija “sveden na nulu” i da je libijski lider izgubio poverenje svog naroda.

cafe.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

  CLOSE
  CLOSE