Kalesija -2°

Šta sada, jadna li nam majka”: Čović i Ljubić nastavljaju obmanjivati izluđenu hrvatsku javnost

Svu dramatičnost i sve pikanterije koje su pratile završne pregovore, koje su lideri dvaju HDZ-ova Dragan Čović i Bozo Ljubić vodili prošle sedmice sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Roderickom Mooreom, a povremeno i njemačkim ambasadorom u BiH Joachimom Schmidtom,…

…i na kapaljku sa liderima SDP-a i SDA Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem, javnost nikada neće razotkriti u detalje.

“Dnevni list” neslužbeno saznaje od dobro upućenih izvora iz oba HDZ-a kako se u srijedu navečer u OHR-u režirala prava politička drama. Ako su informacije koje je ovaj list dobio zaista tačne, u što gotovo da i ne treba sumnjati, navode iz “Dnevnog lista”, onda su one šokantne te stvaraju jednu sasvim drukčiju sliku od one koju Čović i Ljubić ovih dana pričaju Hrvatima i cijeloj domaćoj i svjetskoj javnosti i svakako zaslužuju osudu i poziv na odgovornost.

Te je večeri njemački ambasador Schmidt uzeo konce u svoje ruke i doslovno na koljenima zamolio lidere dva HDZ-a Čovića i Ljubića da još jednom promisle, dobro odvažu i napokon prihvate racionalnu i primamljivu ponudu o raspodjeli pozicija u vlasti Federacije, po kojoj ne bi bilo niti pobjednika, niti poraženih, a u biti bi se sačuvao politički obraz svih aktera višemjesečnih jalovih pregovora i zaštitio institucionalni položaj Hrvata u FBiH. Taj prijedlog je objavljen i poznat javnosti. Dakle, međunarodna zajednica, a ne SDP i SDA kako se stalno manipuliše, ponudila je Čoviću i Ljubiću sve ključne pozicije u entitetskoj i državnoj vlasti, a “platformašima” samo mrvice.

Izvori “Dnevnog lista” tvrde kako je Čović shvatio “dobronamjernost” predstavnika međunarodne zajednice i prije svega važnost da svojom kooperativnošću ostane sa ključnim svjetskim akterima u dobrim odnosima te je bio spreman prihvatiti kompromisnu raspodjelu vlasti. U toj posve razumljivoj namjeri onemogućio gaje Božo Ljubić, koji je, navodno, imao “mig” i vrlo povjerljive informacije od šefa hrvatske diplomatije Gordana Jandrokovića kako se tobože ne radi o zadnjoj ponudi po principu “uzmi ili ostavi”, nego da ima itekako još prostora za natezanja i ucjene. Jandroković, Ljubić i napokon Čović su se grdno prevarili u procjeni.

Nažalost po njih, ponuda je zaista bila ultimativna i nakon historijskog i pogubnog Čovićevog i Ljubićevog “ne” Schmidt se navodno podigao sa stolice i ljutito, vidno razočaran, označio kraj i krah pregovora i napustio zgradu OHR-a.

Neshvatljivo je to suprotstavljanje njemačkom pokušaju da posreduje i pomogne oko formiranja vlasti. Želja te najmoćnije evropske države je bila ogromna i ona se naprosto “ukazala” ovoj zemlji kao spasitelj i izbavitelj iz dubokog političkog ponora i ponajviše je u interesu Hrvata kao objektivno najugroženijeg naroda bilo Njemačku prihvatiti kao prijatelja i partnera.

Šta sada, jadna li nam majka? Umjesto da priznaju bar dio krivice, Čović i Ljubić nastavljaju obmanjivati izluđenu hrvatsku javnost. Žalosno je da bezglavo guraju branitelje i cijeli svoj narod u konfrontaciju sa svima, sa Amerikom, EU-om, pokušavaju u tu igru ugurati službeni Zagreb, pa i Katoličku crkvu. Ako su SDP i SDA zaista “grobari” hrvatskih nacionalnih interesa i ustavne ravnopravnosti, makar oni imaju pravo na političku utrku za svoje interese svim demokratskim sredstvima, ne može se biti toliko naivan i ne zapitati kako to da strateške promašaje lidera dva HDZ-a ne odobravaju Washington, Bruxelles, a nisu to baš sasvim jasno i snažno uradili niti Zagreb, niti biskupi u BiH. Bili su u svojim izjavama krajnje oprezni koliko god zvučalo da razumiju težak položaj svojih sunarodnjaka.

Uostalom, i sam se Čović požalio na nejasan stav vrha Hrvatske prema formiranju vlasti u FBiH. Treba li podsjećati na “pljusku” biskupa Ratka Perića koji je priznao da postoji tendencija da jači protjera slabijeg sa političke scene, ali je optužio HDZ-ovce da je prije izbora bila jedna, a nakon izbora druga koalicija. I biskup Franjo Komarica se nije ustezao prozvati hrvatske političke čelnike optužbom da oni često ne slušaju svoje biskupe, prenosi “Dnevni list”, te zaključuje:

“Međutim, sve dok se i cjelokupna hrvatska javnost u BiH ne odupre manipulaciji i strahovima o nacionalnom nestanku i ne progleda da se sve to radi isključivo zbog političkih i finansijskih pozicija, pa ne potegne za mehanizmom odgovornosti za brojne promašaje, neće imati sreće niti političke i ustavne ravnopravnosti. Pa, ne može se više živjeti pod strahom i stresom i u sukobu sa svima”.

(24sata.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE