Kalesija 25°

Srpski mediji pozivaju na bojkot Merlinovog koncerta: Peticije potpisuju i državljani BiH iz Banja Luke, Bijeljine, Foče…

Nakon što je i zvanično objelodanjeno održavanje dugo najavljivanog koncerta Dine Merlina u beogradskoj Areni, pojedini srpski mediji već su se obrušili na gostovanje sarajevskog kantautora u srbijanskoj prijestonici


Tako Kurir piše da Dino “nije ni prvi ni posljednji koji je tokom posljednjih 20 godina vrijeđao Srbe, a sad bi da im pjeva”.

– Mi, kao i uvijek, sve zaboravljamo, a zaboravio je kanda i on koliko se tokom devedesetih zaklinjao da više nikada neće kročiti u Srbiju – navodi list.

Kurir citira i izjavu Edina Dervišhalidovića koju je dao zagrebačkom Slobodnom tjedniku u kojoj je Beograd nazvao leglom fašizma, a 1994. na pitanje novinarke Globusa da li je moguć zajednički život sa Srbima, oštro je odgovorio:

– Ma, kakav suživot sa Srbima! Bog ne voli one koji siju nered i on će ih ukloniti pomoću naših pušaka.

Ovaj srbijanski list osvrće se i na postratni period te navodi Dininu izjavu koju je dao Danima 2001.:

– Srbi bi trebalo da uzmu lijekove za svoje bolesti, jer je evidentno da su bolesni. Većina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da idem u Beograd, jer bolesnici se obilaze.

List tu ne staje, te donosi i izjave ne navodeći kada i kome ih je Dino izjavio: “Moje su omiljene pjesme „Bojna Čavoglave“, „Kad jurišnik bije“ i druge slične njima”; “Mi bismo sad malo Bajage i tonove s istoka… E, pa ne može! Ja sam izgubio iluzije i zaboravio neke pjesme”; Kad su počela granatiranja Sarajeva i kad me je Nele Karajlić zvao na veliki miting mira u Beogradu, rekao sam da ću doći tamo kad budu padale granate””.

Također i na internet forumima pojavile su se peticije za bojkot nastupa sarajevskog pjevača u Srbiji. U jednoj od njih pozivaju se svaki „Srbin i Srpkinja koji vole Srbiju da ignorišu velikog srbomrsca, koji je pjevao “patriotske pesme“ u uniformi “zelenih beretki“, a svojevremeno čak i komponovao pjesmu u čast bivšeg predjsednika FBiH Alije Izetbegovića (iako je Alija Izetbegović bio prvi predsjednik Predsjedništva međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine), “Da te nije Alija“.

Interesantno je da su na spomenutoj peticiji potpise stavili i pojedini državljani BiH- Banjalučani, Fočaci, Trebinjci… o tome šta u forumskim rasporavama piše suvišno je bilo šta reći.

 

 

*****
Pratite Kalesija Online na Facebooku
*****

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počelo “Kalesijsko ljeto”: Mališani uživali u igri sa …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

CLOSE
CLOSE