Kalesija

Sretan kraj: Slučajno pronašli bombe u Sprečkom polju, odmah odgovorno reagovali

U Sprečkom polju u ponedjeljak, 5. februara, pronađene su dvije bombe, navodno ostavljene od strane nepoznatog lica.

Ostavljanje ekplozivnih naprava na javnoj površini je veoma opasno i neodgovorno, te se ovaj slučaj završio sa sretnim krajem, a moglo je biti suprotno, jer je počela sezona poljoprivrednih radova u sprečkom polju i šta se moglo desiti bolje i da ne razmišljamo o tome. Pohvale za pronalazače koji su savjesno i odgovorno odmah reagovali i pozvali nadležne policijske službe.
Iz Uprave policije MUP TK su potvrdili za portal NEON Televizije da u svim situacijama pronalaska, kako oružja, tako i eksplozivnih naprava policijski službenici poduzimaju operativno-taktičke mjere i radnje u cilju identifikacije i pronalaska lica koja se dovode u vezu sa nezakonitim posjedovanjem oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

“Shodno Zakonu o oružju i municiji Tuzlanskog kantona, fizička i pravna lica koja nelegalno posjeduju oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstava dužna da takvo oružje prijave policijskoj upravi radi predaje ili onesposobljavanja, odnosno uništavanja, a policijski službenici će isto preuzeti na mjestu na kojem se ono nalazi i o tome izdati odgovarajuću potvrdu. Ako fizičko ili pravno lice postupi u skladu s
navedenim odredbama Zakona, a prije istražnih radnji policije u skladu sa Zakonom o prekršajima, započinjanju istrage krivičnih djela, te hitnih istražnih radnji u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno početkom primjene policijskih ovlaštenja utvrđenih Zakonom o policijskim službenicima, neće se pokretati prekršajni niti krivični postupak.”, navode iz Uprave policije MUP TK.

U protekloj 2023. godini na području Kalesije nije evidentiran pronalazak eksplozivnih naprava. Također, podsjećamo da je u toku provođenje aktivnosti na području svih policijskih uprava/stanica Tuzlanskog kantona u sklopu kampanje “Poštuj život, ne oružje”, koja je usmjerena na upoznavanje građana sa mogućnostima dobrovoljne predaje oružja i minsko-eksplozivnih materija.

“Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini. Kampanju provode svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska, te Policija Brčko distrikta Bosne i
Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).”

Kampanja “Poštuj život, ne oružje” je započela u mjesecu septembru 2023. godine, a treći talas se realizuje u periodu od 1. februara do 15. marta 2024. godine, sa naglaskom na dobrovoljnu predaju oružja, dijelova
oružja, municije i minsko-eksplozivnih materija.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Dok mladi napuštaju BiH, Kalesijka Irma Jusufović odlučila se kao …

  Proljeće je, vratila se Bingo Roda!

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE