Kalesija 28°

Srebrenički marš sve brojniji, Seljubci dobro dočekali učesnike iz Srebrenika /foto/

Šefik Begović jedan je od preživljelih Srebreničana koji se „probio“ kroz zasjede do slobodne teritorije u Nezuku. U srijedu iz Srebrenika gdje nastanjen krenuo je opet na to putovanje, ali ovaj put u miru i društvu ljudi s kojima je od rata do danas dijelio dobro i zlo. Naime, Begović je u društvu oko 35 mještana i mještanki Srebrenika u srijedu krenuo pješice put Potočara.

Naime, Begović je u društvu svojih sugrađana krenuo iz Srebrenika, ali putem preko Majevice ratnom linijom, te su tako u večernjim satima stigli u kalesijsko naselje Seljublje gdje su ih mještani dočekali i primili na prenoćište.

Kako smo saznali na licu mjesta od Ferida Smajića jednog od organizatora dočeka za Srebreničane, cijelo selo se uključilo kako bi se učesnici „Marša mira“ osjećali kao kod kuće i kako bi što spreminiji dočekali četvrtak kada će zajedno sa još oko 50 Seljubljaca krenuti put Nezuka gdje se dolazak očekuje isti dan oko 20:00 sati.

U Seljublju noć je proveo i Jasmin Kličić mladić koji već treću godinu pješači iz Bihaća do Potočara, s ciljem da mještane mjesta kroz koja prolazi podsjeti na događaje koji su se dogodili u Srebrenici 1995. godine.

Treba napomenuti i to da su organizatori „Marša mira“ iz Srebrenika Mirza Kešetović i Mehmedalija Hercegovac istakli da su prezadovoljni odnosom mještana Seljublja prema njima.

-Sve je super, mi smo se odlučili da noć provedemo ispod šatora, iako su mještani nudili kuće mi smo odbili jer želimo da spavamo u šatorima kako bi na taj način makar malo osjetili kako se je bilo ljudima koji su se „probijali“ kroz šume kako bi došli do Nezuka složni su Kešetović i Hercegovac.

Za nekoliko učesnika koji su u Seljublju osjetili i prve žuljeve Crveni križ općine Kalesija je obezbjedio medicinsku ekipu koja je učesnicima „Marša mira“ sanirala nastale povrede, ali za sve učesnike koji su stigli do Seljublja obezbjeđena je hrana i piće od strane Šahmanovića.

-Ja se nadam da smo uspjeli pomoći da se saniraju nastali žuljevi koji su nastali usljed loše obuće za ovaj vid pješačenja rekao je sekretar Crvenog križa Safet Šahmanović.

Riječi hvale kada je u pitanju organizacija dočeka nije krio ni predsjednik MZ Seljublje Hamza Smajić, koji je rekao da će naredne godine doček biti još bolji i da će ovo postati tradicija te da će narednih godina, kolona kretati iz Seljublja pješice prema Nezuku, a zatim prema Potočarima.

RTV Slon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE