Kalesija 11°

Srebrenica: Traži se druga parcela za izmještanje crkve

Još nije donesena konačna odluka o tome hoće li biti nastavljena gradnja crkve iznad Memorijalnog centra u Potočarima u blizini masovne grobnice Budak 2, iako su u rješavanje ovog problema pored opštinskih vlasti uključeni Međureligijsko vijeće BiH, OHR i ambasade u BiH.

Izdavanje dozvola

Podsjetimo, policajac Stevo Ilić, koji je bio suspendovan s posla jer je bio osumnjičen da je učestvovao u genocidu u Srebrenici, još polovinom prošle godine počeo je graditi crkvu na zemljištu koje pripada njegovom ocu. Iako je gradnja vjerskog objekta otpočela bez potrebnih rješenja, kada je inspekcija obustavila radove, podnesen je zahtjev za izdavanje dozvole. Osman Suljić, načelnik Opštine Srebrenica, za «San» kaže da će u ponedjeljak na Skupštini Opštine biti razmatrana inicijativa građana šest mjesnih zajednica koji su potpisali peticiju u kojoj traže da se obustavi izgradnja pravoslavne crkve u blizini Memorijalnog centra,  jer smatraju da je provokacija i da će se narušiti suživot na ovim prostorima. Peticiju je potpisalo više od 150 ljudi.

– Na Skupštini koja će biti održana u ponedjeljak pokušat ćemo donijeti zaključak da Međureligijsko vijeće riješi to pitanje i da se nađe druga parcela za izgradnju pravoslavne crkve, tamo gdje je to normalno. Pogodna lokacija je u naselju Žuti Most. Izdvojit ćemo 50.000 maraka za gradnju crkve samo da se izmjesti sa Budaka.

Viši nivoi vlasti

Ako prihvate izmještanje i da im dam sredstva, koja sam obećao, insistirat ćemo da tu lokaciju gdje je započeta gradnja crkve trajno zaborave sporazumom. Ne želim da se sada zaustavi gradnja, a da se opet za pet godina ponovo vrati – pojašnjava Suljić. On pri tom podvlači da rješenje ovog problema diktiraju viši nivoi vlasti.

Odgođen sastanak MRV-a

Osman Suljić kaže da je u petak dobio obavijest o odgađanju sastanka u Međureligijskom vijeću BiH koji je bio zakazan za 3. mart i da će naredni sastanak biti održan u njegovom kabinetu.

– Na sastanak kod mene dovest ću sve strukture vlasti, predstavnike vjerskih zajednica i međunarodne zvaničnike, pa da pokušamo riješiti ovaj problem – dodaje Suljić.

(san)

(Isdtočna Bosna)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE