Kalesija 12°

Srbija: Za ubistvo bubamare kazna 150 eura, za krupnije životinja veća novčana kazna

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije donijelo je uredbu po kojoj će se za ubijanje ili zlostavljanje više od 500 životinjskih vrsta plaćati visoke kazne.


U inspektoratu za zaštitu životne sredine svjesni su da će biti teško kontrolisati sve prestupe, ali kažu da će uspjeti da reaguju na najdrastičnija kršenja uredbe.

Najmanje se plaća za ubistvo insekata, pa je kazna za leptira kupusara 10.000 dinara /oko 100 eura/, za bubamaru 15.000 /oko150 eura/, ali ukoliko neko naudi krupnijim životinjama kao što su vuk ili ris, tarifa je znatno veća, i do 300.000 dinara /3.000 eura/. Mrki medvjed je ipak najčuvaniji, pa je kazna za njegovo ubistvo milion dinara /10.000 eura/.

“Ako neko ubije medvjeda naravno da ćemo mi dobiti informaciju, ali ako se ubije jedna bubamara – to i nije tako veliki problem. Odštetni cjenovnik je donijet zbog toga ukoliko neko namjerno uništava populacije pojedinih vrsta, bubamara ili riđeg šumskog mrava koji je pod zaštitom”, kaže Jasmina Jović, inspektorka za zaštitu životne sredine.

Ono što će otežati naplaćivanje kazni jeste i činjenica da je na spisku strogo zaštićenih vrsta blizu 500 životinja. Malo je stručnjaka koji se tim vrstama i bave, a imajući u vidu da u Srbiji radi samo deset inspektora na zaštiti prirode, sprovođenje će biti dodatno otežano.

“Jedno gledište je da liste treba da budu kraće ali efikasne, da se mogu sprovesti. Drugo gledište je da treba sve staviti na liste. Ja ne znam šta se time dobija. Onda imate zakon i njegovu prateću dokumentaciju koje se ne primjenjuje ni 10 odsto. Time se po meni kompromituje zakon”, smatra Aleksandar Ćetković sa Instituta za zoologiju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE