Kalesija

Sprečansko polje “čuva” hrast star preko 400 godina

hrast2U Sprečkom polju tačnije na imanju Sejfe Softića koje je udaljeno oko tri kilometra od Kalesije sačuvan je možda i najstariji hrast na prostorima BiH. Njegova starost još uvijek nije utvrđena, ali prema mišljenju onih koji su zaduženi za očuvanje kulturno-historijskog blaga pretpostavlja se da je star preko 400 godina.

“Meni je prije svega drago da ovakvo nešto imam na svome imanju. Ja kao mali sjećam se kada smo čuvali ovdje ovce da je hrast imao toliku krošnju da smo se skrivali kada kiša pada i da nikada nismo pokisli”, govori Sejfo Softić na čijem imanju je hrast.

On ističe da su ljudi koj su zaduženi za očuvanje ovakvih bogastava bili i da su u spise uveli ovaj hrast, a dodijelili su mu i oznaku da je pod zaštitom države i da se ne smije sjeći.

hrast1“Pa moram da budem iskren i da kažem da sam ja za njega dobio određena novčana sredstva da ga sačuvam i naravno on se neće sjeći”, priča nam Sejfo koji dalje ističe da je bilo ponuda i do 20.000 KM da ga proda.

“Predstavnici jednog preduzeće iz Vakufa koje radi parket i namještaj samo od hrasta su mi dolazili da ga prodam i da ga oni izlože u svome preduzeću, a onaj dio koji se ne izloži iskoristili bi za pravljenje parketa koji bi završio na tržištu Velike Britanije”, govori Softić.

Obim ovog hrasta je oko devet metara, a Softić ističe da je na ovom području još ovakvih hrastova bilo, ali da su nakon Drugog svjetskog rata isječeni.

“Pa sjećam se da smo mi jedne godine samo od jedne krošnje uspjeli da obezbjedimo pet zaprežnih volovskih kola drva. Safet Mujkić je jednu granu sjekao dva dana”, prisjeća se Sejfo koji je u to vrijeme bio dječak.

Emisiju o ovom hrastu možete pogledati na NEON TV u srijedu od 18:00 sati.

hrast3

 

 

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE