Kalesija

Smijeh je zdrav: Danas je 1. april, OPREZ

U svijetu se danas obilježava Dan šale – 1. april, kada se ljudi pokušavaju našaliti jedni s drugima, a stručnjaci ističu da humor pomaže ljudima da se smijući se opuste i bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.

O nastanku 1. aprila – Svjetskog dana šale postoji više teorija od kojih nijedna vjerodostojno ne objašnjava šaljivo porijeklo ovog dana. Međutim, činjenica je da su mnogi narodi i kulture početkom aprila slavili dan ili dane neozbiljnosti, što je možda bilo povezano i s odlaskom zime i dolaskom proljeća, a time i veselijeg raspoloženja.

Po jednoj teoriji, Rimljani i Hindusi su slavili proljetni ekvinocij sa početkom 25. marta i završetkom na Novu godinu – 1. aprila. Kada je papa Gregor XIII 1582. godine Julijanski kalendar zamijenio novim, Gregorijanskim kalendarom, po kojem se Nova godina slavila 1. januara, mnogi novi datum nisu htjeli prihvatititi ili za njega nisu znali, pa su slavili po starom.

Drugi su ih zbog toga ismijavali i izmišljali razne šale i pošalice na njihov račun. Kasnije se taj običaj proširio Evropom. Kako su Englezi Gregorijanski kalendar uveli tek 1752. godine, a već su tada bile poznate prvoaprilske šale, dovedena je pod znak pitanja vjerodostojnost ove teorije.

Po teoriji profesora Josepha Boskina s Bostonskog uiverziteta, rimski imperator Konstantin dozvolio je svojoj dvorskoj ludi Kugelu da bude “kralj na jedan dan”, jer su ga dvorske lude nasmijale, izjavivši da bi bolje vladale imperijem od njega. Kugel je donio proglas u kojem je za taj dan tražio apsurdnosti i tako je nastao taj običaj. Međutim, na kraju se ispostavilo da je sam profesor cijelu priču, koju su objavile i poznate novine, izmislio kao prvoaprilsku šalu.

Po trećoj teoriji nepoznata 16-godišnja djevojka zakazala je na taj dan francuskom kralju Henriku IV, poznatom po tome da je volio mlade djevojke, diskretni “sastanak” u prostorijama dvorca, na kojem se umjesto nje pojavila njegova žena i tako se našalila s njim.

Uglavnom, bez obzira na porijeklo i vjerodostojnost ponuđenih objašnjenja, istina je da smijeh zdravlje čuva – kada se smijemo, postajemo opušteniji, zdraviji i ljepši. A 1. april svjetski je dan šale – dan kada se služimo bezopasnim šalama i smicalicama i slatko smijemo na svoj i tuđi račun.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Njemačka neće finansirati projekte u manjem bh. entitetu čije vlast …

  U Kalesiji dobro stanje, nemamo porodice koje se bave prosječenjem, p …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  CLOSE
  CLOSE