Kalesija

“Sloboda Egiptu! 30 godina je dosta! Dole Mubarak!”

Tridesetak građana porijeklom iz Egipta okupilo se danas ispred Egipatske ambasade u Sarajevu pridružujući se zahtjevima za smjenu egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Protesti potresaju Egipat već sedam dana zaredom, a demonstranti u Sarajevu podražli su ih noseći transparente i uzvikujući parole “Sloboda Egiptu”, “Dole Mubarak!”, “Idi!”, “30 godina je dosta”, kao i one protiv Mubarakovih planova da ga nakon 30 godina vladavine zamijeni njegov sin.

Jedan od organizatora prostesta, koji su protekli bez ikakvih incidenata, Husein el-Sharkawi, izjavio je novinarima da egipatski narod više ne može trpjeti Mubarakov režim, koji je učinio to da su Egipćani najponiženiji narod na svijetu.

“Svi su Egipćani protiv njega. Ne želimo više trpjeti ovu vlast. Želimo prenijeti tu poruku narodu BiH”, kazao je El-Sharkawi.

On za sebe kaže da je bio žrtva Mubarakovog režima jer je zbog pomoći Bosni i Hercegovini proveo jednu godinu u zatvoru bez ikakvog suđenja, da bi mu nakon te godine dana policija samo rekla da je u pitanju bila greška.

Demonstranti su ukazivali i na to da u Egiptu ima na desetine hiljada političkih zatvorenika, od kojih su neki bez suđenja poslani u zatvor do 20 godina.

Oni kažu kako bi Egipat po svemu trebalo da bude bogata država, ali je zbog Mubarakovog režima stanje takvo da mladi stručnjaci uglavnom napuštaju zemlju.

Demonstranti kažu da ih posebno ne zanima da li će Mubaraka zamijeniti Muhmaed el-Baradei ili neko drugi, već im je prije svega cilj odlazak Mubaraka.

Najavili su nove demonstracije za sutra u isto vrijeme, u 15 sati, te pozivaju građane Sarajeva da im se pridruže.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

  Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni m …

  U Srbiji podnesene krivične prijave zbog zločina u Kalesiji i Vlasen …

  CLOSE
  CLOSE