Kalesija 29°

Slavko Kukić, mandatar Vijeća ministara: “Neću se povući!”

– Neću se povući – odlučan je jučer bio mandatar za sastav nove državne vlade Slavo Kukić, nakon što dan ranije Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara nije podržala njegovo imenovanje


On je za „Dnevni avaz“ kazao da je svjestan da u prvom krugu glasanja u Predstavničkom domu neće dobiti entitetsku podršku, ali je izrazio nadu da će se situacija, ipak, u drugom krugu promijeniti.

– Već sada imam prostu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i mislim da je to rezultat koji će teško ko poslije mene, ako ne prođem, ostvariti. Drugi krug glasovanja je neizbježan, a u periodu između prvog i drugog kruga slijede, vjerovatno, međustranački politički razgovori. Osobno sam optimista da će rješenje biti pronađeno i da ću na koncu dobiti potrebnu entitetsku potporu – ocijenio je Kukić.

Prema njemu, mogući su različiti scenariji u narednom periodu, i to, kako tvrdi, da mu podršku u međuvremenu daju poslanici SNSD-a ili da je dobije od PDP-a i SDS-a.

– Vjerujem da će ovih nekoliko dana biti iskorišteno da bi se dogovorilo konstituiranje nove vlasti sa mnom kao predsjedavajućim Vijeća ministara na čelu. Što se mene tiče, učinio sam sve što sam trebao i zadovoljan sam tim poslom, jer sam u političku praksu uveo presedan o kojem će morati razmišljati svi budući predsjedavajući Vijeća ministara. Mislim na razgovor s vodstvima političkih partija – kazao je Kukić.

Naveo je i da je svim partijama izložio svoj politički program i da je sada na njima da razgovaraju i dogovaraju parlamentarnu većinu.

Upitan stječe li utisak da su ga stranke platforme, koje su ga predložile za mandatara, ostavile samog u borbi protiv vjetrenjača, odnosno da nisu prstom mrdnule kako bi mu pomogle da osigura podršku parlamentarnih partija, pogotovo onih iz RS, Kukić je kazao da „to može biti samo dojam, koji je pogrešan“.

– Budući da sam ja tražio sedam dana kako bih osobno mogao doprinijeti stvaranju parlamentarne većine, logično je bilo da te konzultacije obavljam ja, a ne stranke platforme. Stranke platforme na red će doći sada, one će biti na potezu da razgovaraju s političkim partijama iz RS i da nastoje stvoriti parlamentarnu većinu, koja je spremna podržati moj program kao predsjedavajućeg Vijeća ministara, zaključio je Kukić.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE