Kalesija -2°

Skandal / “BiH nije nigdje bilo”: Sjednica vlada Republike Srpske i Srbije bez državnih oznaka!

Na prvoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske (RS), koja je održana jučer u Banjaluci, zaključeno je da je saradnja ove dvije vlade na najvećem mogućem nivou, te da u budućnosti treba nastaviti raditi na zajedničkim projektima.

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, i Mirko Cvetković, predsjednik Vlade Republike Srbije, konstatovali su da nakon ove sjednice pred obje vlade stoje veliki poslovi. Pored niza memoranduma o saradnji potpisanih između ministarstava dviju vlada, jučer su potpisana i dva ugovora.

Međutim, ono što je najzanimljivije bilo u petak, jeste detalj kojeg nema – oznake države BiH u Banjaluci!?

Naime, u posjetu RS, ali i BiH čiji je ovaj entitet sastavni dio, došla je delegacija susjedne zemlje. Prema tome, osim entitetske zastave, te zastave Srbije, delegaciju istočnog susjeda BiH “trebala” je dočekati i državna zastava… ali nije!

Kako se moglo primjetiti na brojnim televizijskim snimcima, ali i fotografijama susreta dva premijera u Banjaluci, oznake da se susret Džombića i Cvetkovića dogodio u BiH nigdje nije bilo. Čak “termin” Bosna i Hercegovina nije niti jednom spomenut kako u štampanim, tako i u tv ili “online” medijima.

Podsjetimo, krajem mjeseca januara sličan događaj zbio se također u Banjaluci tokom posjete ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua. Tek na njegovu intervenciju, pored dvije zastave RS, “teškom mukom” postavljena je i zastava Bosne i Hercegovine.

Zašto nešto takvo jučer nije zatražio i srbijanski premijer Cvetković ostaće “nepoznato”, iako, “ruku na srce”, Cvetković nije niti vidio dvije zastave jučer u Banjaluci, nego jednu, jer se zastave Srbije i Republike Srpske skoro pa i ne razlikuju, osim u grbu “viška” na zastavi Srbije.

(24sata.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE