Kalesija 20°

Sjedinjene Američke Države na ivici bankrota!

Nije samo Evropa na rubu ambisa koji se zove bankrot – već su to i SAD. Granica maksimalnog zaduživanja je dostignuta, početkom avgusta dugovi moraju da se vrate. Zato se predsjednik Barack Obama obratio naciji.

Predsjedniku Baracku Obami prije svega je stalo do toga da svi shvate da SAD do 2. avgusta moraju da povećaju granicu maksimalnog zaduživanja – ili im prijeti bankrot:

“Ako Amerika, prvi put u svojoj historiji, ne bude u stanju da plati svoje dugove, ako bankrotira, posljedice za američku privedu će biti ogromne.”

Posljedice ne bi bile ogromne samo za privredu SAD, već i za finansijska tržišta širom svijeta – upozorava Međunarodni monetarni fond. SAD moraju što prije da povećaju granicu maksimalnog zaduživanja, kako bi se izbjegao ozbiljan šok svjetske privrede – apelovao je drastičnim riječima MMF.

A evo šta je problem predsjednika SAD: Njemu i njegovim demokratama su za odluku potrebni republikanci, jer oni imaju većinu u Predstavničkom domu američkog kongresa. O toj temi se vode rasprave već nedjeljama, navodi Deutsche Welle.

Republikanci zahtijevaju da se za svaki dolar povećanja maksimalnog zaduživanja na drugoj strani planiraju uštede. Po sistemu: dolar za dolar. Obama svakako hoće da štedi, ali želi i da ukine poreske povlastice – i to za milionere, naftnu industriju i privatne avione:

“Ne bih rekao da su ti zahtijevi radikalni. Mislim da se sa tim slaže većina Amerikanaca.”

Međutim, republikanci sigurno ne spadaju među one koji se slažu s njim. Za republikance takozvano ukidanje poreskih olakšica znači povećanje poreza – i to striktno odbijaju.

Pregovori su blokirani. Na konferenciji za štampu se vidjelo koliko je Obama zbog toga frustriran. Međutim, ne treba očekivati da će to omekšati republikance. Dakle, biće žestoko. Ako se demokrate i republikanci ne dogovore, i to najkasnije do 2. avgusta, onda će se desiti ono što niko do sada nije mogao ni da zamisli – Amerika će bankrotirati!

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE