Kalesija

Sjećanje na prvog imama u džematu Kikači

Naselje Kikači je sve do 1971. godine pripadalo džematu Lipovice. Naime, krajem 60-ih godina prošlog vijeka stekli su se uvjeti da Kikači postanu samostalan džemat. Početni radovi na gradnji džamije u Kikačima počeli su 1967.godine a gradnja džamije je završena 1971.godine i time su ispunjeni svi uvjeti da Kikači postanu samostalan.

Prvi imam u novoformiranom džematu Kikači bio je MUSTAFA ef. DAUTOVIĆ. Mustafa Dautović, Himzin, rođen je 1923. godine u Međeđi, Zvornik, BiH. Živio je u Capardama. Položio je imamski ispit (prvi razred medrese). Kao imam radio je u Capardama od 1962. do 10.1.1969. godine. Premješten je u Papraću (271 /69, 21.1.1969. godine), a potom je bio imam u Kikačima od 11.1.1972. godine pa do 31.12.1978. godine.

Mustafa ef.Dautović tokom obavljanja svoje imamske dužnosti u Kikačima stanovao je u zgradi starog mekteba sa suprugom Fatimom i djecom: Omerom, Azeminom, Muhamedom, Bilalom, Merjemom i Fadilom.

Kao imam i mualim u ovom džematu dao je veliki doprinos da tada novoformirani džemat zaživi i da se mektebska nastava održava redovno što do tada nije bio slučaj. Mustafa ef.Dautović preselio je 2000.godine ali je zauvijek ostao u sjećanju svojih učenika koje je podučavao vjerskom životu tokom svog rada u Kikačima.

Piše: Ekrem Sakić,prof.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE