Kalesija 16°

Sjećanje na kalesijske šehide koji su poginuli na današnji dan

Kalesija je prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Za odbranu Kalesije i domovine živote su dali mnogi hrabri Kalesijci, među kojima su i  Hajrudin Halilović zvani Hajro i Sakib Tubić.

Hajrudin Halilović zvani Hajro sin Jusufa i Ajkune, rođen je 24.juna 1964.godine u Tojšićima. Djetinjstvo je proveo u Tojšićima gdje je završio osnovnu školu, srednju je završio u Kalesiji. Oženio se 1987. godine te postao otac dvije kćerke. Bio je uzoran radnik a u slobodno vrijeme se bavio nogometom, te igrao za tojšićku “Slogu”. Pripadnik Oružanih snaga Hajrudin je bio od 8.aprila 1992.godine i učestvovao je u pripremi otpora u Tojšićima. Poginuo je na današnji dan, 29.marta 1995.godine u rodnim Tojšićima od gelera haubičke granate. Za svoj doprinos odbrani Hajrudin je pismeno pohvaljen od komandanta 241.lahke brigade.

Sakib Tubić, sin Osmana i Ajke rođen je 10.decembra 1956.godine u Prnjavoru. Osnovnu školu završio je u Kalesiji, a zanat u Tuzli. Još od 8.aprila 1992.godine Sakib je bio pripadnik Oružanih snaga. Dobrovoljno se prijavio u odbranu i aktivno učestvovao u pripremi oružanog otpora i odbrani Kalesije i Prnjavora. Učestvovao je na mnogim ratištima, a poginuo u kratkom predahu između dvije borbe u centru Kalesije, na današnji dan 29.marta 1995.godine. Posthumno je pohvaljen od komandanta brigade i odlikovan u čin poručnika.

(Iz knjige “Kalesijski šehidi i poginuli borci”-grupe autora)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U utorak 12.marta obilježavanje godišnjice pogibije kalesijskih poli …

  Kakvo nas proljeće očekuje: Objavljena dugoročna vremenska prognoza

  Rok za izdavanje e-legitimacija u TK ističe 31. marta

  BKC Kalesija: U četvrtak promocija knjige poezije Huseina Haskovića …

  Putevi u BiH: Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz

  CLOSE
  CLOSE