Kalesija 14°

Sjećanje na heroja: Na današnji dan poginuo Nesib Malkić

Od 1992 do 1995 godine mnogo je mladih ljudi stojalo na braniku domovine hrabro braneći svoje ognjište. Mnogo je očeva, braće i sinova svojim životima platilo nezavisnost  jedine Bosne i Hercegovine. Svi oni koji su branili domovinu od agresora, svi oni koji su živote dali za domovinu zaslužuju veliko hvala i zaslužuju biti dio historije Bosne i Hercegovine, jer bez njih ne bi bilo ni nas. Međutim, kada je upitanju otpor protiv agresije na našu zemlju neki su zaslužili da se istaknu. Jedan od njih je heroj Nesib Malkić iz živiničkog naselja Dubrave Gornje.

Nesib Malkić heroj narodno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina, ponos je ne samo Živinica nego i cijele Bosne i Hercegovine. Početkom rata stao je na branik domovine. Branio ognjište i svoj narod. Branio nezavisnost Bosne i Hercegovine. Njegov mladi život prekinut je 25. oktobra 1993 godine kada je njegova jedinica dobila  zadatak da ovlada Varešom. Nažalost, Nesib prvi put  nije izvršio zadatak. Poginuo je. Sa Crnoriječke visoravni otišao je samo u Dubrave Gornje gdje  je ukopan.

Nesib Malkić je rođen 16.jula 1961. godine u Gornjim Dubravama, općina Živinice kao peto od osmero djece roditelja Hamdije i Ajke. Pored Nesiba, porodica Malkić je imala još 3 sina i 4 kćerke. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu nakon čega upisuje srednju vojnu školu u sarajevskoj bivšoj kasarni “Maršal Tito”. Poslije srednje škole koju je završio odličnim uspjehom, upisuje višu vojnu školu – odsjek ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana. Pored toga završava i specijalističku obuku u Zadru.Bivšu JNA napušta početkom aprila 1992.godine. u činu kapetana i stavlja se na raspolaganju općinskom štabu Teritorijalne odbrane Kladanj, 9. maja. 1992. raspoređen je na dužnost komandira čete TO Živinice a ubrzo postaje i načelnik općinskog štaba TO Živinice.

Formiranjem 210. brdske brigade postaje njen prvi komandant. Formiranjem operativne grupe 6 (OP-6), koja je bila pod direktnom komandom Glavnog štaba Armije RBiH, postaje načelnik štaba te OG. Nakon zločina u Stupnom Dolu koji su počinile jedinice HVO-a, brigada kojom je komandovao Nesib Malkić je dobila zadatak da ovlada Varešom. Poginuo je tokom pripreme ovog zadatka, za vrijeme komandantskog izviđanja. Ukazom Predsjedništva RBiH, 6.decembra iste godine dodijeljen mu je Zlatni lijlan 1994. godine, za herojski doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor, Nesib Malkić je posthumno odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1996. godine posthumno je unaprijeđen u čin brigadira Armije RBiH.

“Sa fatihom sada dovršimo priču

Dubravskom heroju Nesibu Malkiću.

DEVET JE ŠEHIDA

BOSANSKIH HEROJA

OD NAŠE SU KRVI

OD NAŠEGA SOJA

ZAPAMTI IH DOBRO

DOMOVINO MOJA

OD NAŠE SU KRVI

OD NAŠEGA SOJA.” (dio iz kaside “Devet heroja” Mustafe Isakovića”

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE