Kalesija

“Shrek” nije izmišljen: Profi hrvač, pjesnik, govorio 14 jezika… i sanjao da postane glumac

Popularni ogar Shrek stvoren je prema kalupu profesionalnog hrvača Mauricea Tilleta koji je bolovao od akromegalije zbog koje su mu nekontrolirano rasle kosti.

Tko nije čuo za Shreka? Najpoznatiji ogar na svijetu i nije izmišljen kao što se misli.
Napravljen je nalik na čovjeka od krvi i mesa. Francuski profesionalni hrvač Maurice Tillet (1903 – 1954) u 20-im godinama obolio je od akromegalije, rijetke kronične bolesti zbog koje kosti nekontrolirano rastu.
Simptomi se manifestiraju uvećanjem šaka i stopala, zadebljanjem usana i stvaranjem suvišnih bora na čelu.

Profesionalni boksač ‘Francuski anđeo’, kako su ga zvali, govorio je 14 jezika, bio je i pjesnik i glumac, ali su ga mnogi ismijavali zbog bolesti. Pobjegao je u SAD kako bi počeo novi život. Tamo se profesionalno bavio hrvanjem. Najavljivali su ga kao ‘nakaznog ogra u ringu’.

Pobijedio je Stevea ‘Crushera’ Caseya 1. kolovoza 1944. godine i ponio naslov svjetskog prvaka. Ipak, emotivni intelektualac živio je kao pustinjak.
Uživao je u partijama šaha s biznismenom Patrickom Kellyjem koji ga je i iznevjerio pred kraj života. Umro je 1954. godine od srca koje je oslabilo zbog bolesti.
Prije smrti hrvač Bobby Managoff pitao ga je može li napraviti gipsani kalup njegova lica. Pristao je. Managoff je napravio tri kalupa. Kelly je godinama držao jedan na stolu u radnoj sobi, a prestala dva su u muzejima.

Shreka su napravili prema njemu, ali čini se da popularni ogar nosi i karakterne osobine ‘Francuskog anđela’.

–Autoru slikovnice platili 500.000 dolara za Shreka–

Oscarom nagrađeni Shrek snimljen je 2001. godine prema slikovnici poznatog dječjeg pisca Williama Steiga. On je slikovnicu Shrek objavio 1990. godine i na žalost nikada nije službeno potvrdio prema kome je stvorio lik popularnog ogra.
Shrek je bila jedna od 30 njegovih knjiga i vjerojatno nikada nije ni sanjao kakav će uspjeh postići. Dreamworks mu je platio samo pola milijuna dolara za korištenje lika.
– Čuvši ‘film’ mislio sam da su u pitanju milijuni, ali ne. Dao sam im neke ideje jer knjiga se pročita u deset minuta, a film mora trajati dulje – rekao je Steig 1997. godine za Boston Globe.

Samo prvi nastavak Shreka zaradio je 267 milijuna dolara u šest mjeseci.

24sata.hr

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE