Kalesija 12°

Senad Kovačević: “Berem gljive kako bih imao od čega preživjeti”

Senad Kovačević iz Srebrenika, 47-godišnji otac dvoje djece, svaki dan svoj život dovodi u opasnost hodajući šumama i pronalazeći jedini izvor zarade-“gljive ljutače”, koje će prodati na neimprovizanom štandu smještenom kraj puta na Crnom Vrhu.

On je samo jedan od mnogih koji kako bi imao od čega živjeti, dnevno sa još šest članova porodice ”obiđe” oko 20 kilometara šume.

-“Hodamo po 20 kilometara bez obzira da li je minirano ili ne, rizikujemo svoj život, da bi se prehranili. Volim i to raditi nego krasti ili baviti se drogom ili nečim, volim ovo jer je čisto pošteno”, kaže Senad.
Kako bi stigao da nabere gljive koje će prodavati preko dana, svako jutro Senad je primoran da ustane u 04:00h, popije kafu, te zajedno sa ostalim članovima krene u ovu misiju. Cijena jedne vrećice je 5 KM.

-“Od ovoga se može preživjeti da stalno ima, ali ovo je sezonski posao, ako je suša, nema kiše nema gljive, vala kupiti sijena. Meni je i ovo dobro, svako radi svoj posao, ja također, da imam bolje radio bih ali nema, živjeti se mora”, ističe Senad.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Usvojena Informacija o stanju sigurnosti na području TK

FOX Enterijeri Kalesija: Oglas za posao

Podrinjski sportski dan na Diviču, prijave ekipa u toku

I pored vremenskih neprilika, grada i skupe proizvodnje, mladi bračni …

Centralna manifestacija povodom Dana dobitnika najvećih ratnih prizna …

CLOSE
CLOSE