Kalesija 14°

Selma Osmanović, najčitalac Gradske biblioteke u 2020. godini: Knjige bude ono najljepše u nama i čine nas boljim ljudima

Nastavljamo predstavljati najvrjednije čitaoce kalesijske biblioteke u 2020. godini. Ovoga puta pročitajte nešto više o Selmi Osmanović iz Gornje Kalesije.

– Recite nešto o sebi?

Selma Osmanović: Ja sam Selma Osmanović, imam 17 godina i odlična sam učenica drugog razreda medicinske škole u Kalesiji. U slobodno vrijeme bavim se volontiranjem u svojoj lokalnoj zajednici, te sam član Udruženja mladih „Trik“, volonter u Crvenom križu i član ASuBih-a(Asocijacije srednjoškolaca u BiH). Osim volontiranja, svoje slobodno vrijeme volim ispuniti čitanjem knjiga i sviranjem gitare. Član sam Gradske biblioteke posljednje dvije godine, ali ljubav prema čitanju gajim još od nižih razreda osnovne škole.

– Sjećate li se prve knjige koju ste pročitali?

Selma Osmanović: Što se tiče prve knjige koju sam pročitala, mogu sa sigurnošću reći da su na mene poseban uticaj i prvi korak moje zaljubljenosti u knjige predstavljala djela Mate Lovraka, autora dječije književnosti. Naročito Vlak u snijegu.

– Najdraža knjiga?

Selma Osmanović: Tokom svog dugogodišnjeg čitanja različitih tipova knjiga, mogu reći da najviše uživam u čitanju romana autora Hermann Hesse. Postoji dosta njegovih djela koja su mi prirasla srcu, međutim, kada bih morala da izdvojim samo jednu knjigu bio bi to „Stepski vuk“.

–  Najdraži pisac?

Selma Osmanović: Kada govorimo o najdražim pisicima, u svakom slučaju izdvajam Hermanna Hesse i mogu reći da sam pročitala većinu njegovih knjiga, te posljednju godinu dana nastojim prikupiti što više njegovih naslova u svojoj kućnoj biblioteci.

– Koje knjige najviše volite da čitate?

Selma Osmanović: Generalno najviše volim da čitam prozu, naročito psihološke romane, ali također volim i klasike.Što se tiče klasičnih djela, većinom volim čitati ona djela iz oblasti klasicizma i romantizma.

– Kada obično čitate?

Selma Osmanović: Obično čitam ujutro uz jutarnju kafu ili navečer prije spavanja.Trudim se da dnevno pročitam oko 50 stranica. Međutim, nekada zbog školskih obaveza to i nije moguće, te onda pokušavam odvojiti vremena za barem jedno poglavlje.

– Šta Vama čitanje znači?

Selma Osmanović: Čitanje za mene predstavlja odmor od svakodnevnih situacija u životu, generalno od škole. Zaista, trenuci provedeni sa knjigom su neprocjenjivi jer knjige su uvijek tu da nam pruže utjehu u trenucima samoće, ali i da nas nasmiju i obraduju onda kada nam je to najviše potrebno. Osim toga, čitanjem imamo mogućnost da obogatimo svoj vokabular a ujedno i da izgradimo sebe kao osobu.

– Da li Vam je neka knjiga posebno značajna, da je na Vas ostavila poseban uticaj?

Selma Osmanović: Osim već spomenutog Stepskog vuka, mogu reći da je poseban uticaj na mene ostavila knjiga „Ako ti jave da sam pao“ Dario Džamonja. To je knjiga kojoj se iznova vraćam, jer me oduševila u svakom smislu te riječi i smatram da je vrijedna svakog čitanja.

– Koju knjigu trenutno čitate?

Selma Osmanović: Trenutno čitam „Inferno“ autora Dan Brown. Iako je još nisam završila, mislim da je svakako vrijedi pročitati.

– Poruka za one koji manje čitaju i koji nisu članovi biblioteke?

Selma Osmanović: U današnjem vremenu savremene tehnologije i ubrzanog života, veoma mali broj ljudi aktivno čita i pridaje vrijednost knjigama. Iako digitalni formati sve više napreduju, a mnoge knjige pretvaraju se u audiozapise, nijedan novi oblik pohranjivanja podataka ne može zamijeniti osjećaj knjige u ruci. Lično smatram da ne postoji osoba koja ne voli čitati, postoje samo osobe koje nisu pronašle ono što im odgovara. Iz tog razloga, poručila bih svim mladima da postanu članovi Gradske biblioteke jer zaista sada kada se osvrnem oko sebe vidim potpuno drugačiju osobu i mogu reći da sva zasluga ide pročitanim knjigama. Zaista knjige bude ono najljepše u nama i čine nas boljim ljudima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Rok za izdavanje e-legitimacija u TK ističe 31. marta

  BKC Kalesija: U četvrtak promocija knjige poezije Huseina Haskovića …

  Putevi u BiH: Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz

  Servisne informacije iz Živinica (4. 3. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (4. 3. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE