Kalesija

Šefovi diplomatija šest zemalja EU potpisali izjavu: S BiH do kraja godine otvoriti pregovore

Na marginama ministarskog sastanka NATO-a sastali su se zvaničnici Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije kako bi izrazile trajnu predanost i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija.
“Ističemo političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom u EU. Od kada je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU, poduzela je važne korake i obaveze prema ispunjenju ključnih prioriteta”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Potpisnici smatraju da u sadašnjem geopolitičkom kontekstu, svako odgađanje odluke o početku pristupnih pregovora s EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnosti u regiji i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha.

“Spremni smo osigurati kontinuiranu političku, tehničku i financijsku podršku Bosni i Hercegovini u poduzimanju ključnih reformi tokom procesa. Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost europskom kontinentu”, naveli su šefovi diplomatija Hrvatske, Češke Republike, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije.

Podsjetimo BiH još uvijek čeka zvaničan datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Nekoliko zemalja aktivno lobira da se sa našom zemljom u decembru otvore pregovori, dok s druge strane postoji nekoliko zemalja, poput Njemačke ili Nizozemske koje nisu za tu opciju.

U konačnici vrata za početak pregovora su otvorena do marta naredne godine, do kada bi BiH trebala ispuniti sve uslove koje se od nje traže, a prije svega usvajanje zakona sa liste 14 prioriteta.

(Klix)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE