Kalesija 18°

Seal Team Six: Bin Ladena ubili specijalci koju su u BiH hvatali Srbe

Godine 1997. u američku bazu na aerodrom u Tuzli sletio je transportni avion C-17. Američki vojnici iz aviona su izvukli osam velikih metalnih spremnika. Spremnici su brzo prebačeni u zatvorene hangare. Kada su bili na sigurnom, spremnici su otvoreni, a iz njih je izašlo 60 pripadnika elitne američke jedinice DEVGRU, odnosno nekadašnje jedinice Seal Team Six.

Jedinica je osnovana nakon neuspjelog oslobađanja američkih građana iz američke ambasade u Teheranu 1980. Osnivač i prvi zapovjednik bio je Richard Marcinko. Seal Team Six je osnovan za borbu protiv terorizma na moru. Bavili su se i suigurnosnim procjenama američkih ambasada.

Osim toga, bili su zaduženi za tajno infiltriranje bilo gdje u svijetu, te rješavanje talačkih kriza u kojima su američki građani. Ostat će upamćeni i da su 1991. spasili haićanskog predsjednika Jean-Bertranda Aristidea i njegovu porodicu nakon što je svrgnut s vlasti, prenosi “Jutarnji list”.

Pripadnici Seal Team Sixa na tuzlanski aerodrom 1998. godine tajno su prebačeni iz Njemačke jer američki zapovjednici nisu vjerovali ruskim, poljskim, francuskim i ostalim kolegama.

Zadatak pripadnika te specijalne jedinice bio je pronalaženje i hvatanje pet srpskih vojnih osoba optuženih da su počinile ratne zločine na području sjeverne Bosne. S kolegama iz Delta Forcea i britanskog SAS-a uhvatiti su Gorana Jelisića, Simu Zarića, Milana Simića, Blagoja Simića i Miroslava Tadića.

Blagoje Simić im je pobjegao. Pripadnici elitne vojne jedinicetrebali su locirati i uhvatiti Radovana Karadžića, no to im nije uspjelo.

Te 1998. godine ulovili su najznačajniji plijen. Kod Banje Luke su uhvatili generala Radislava Krstića kojeg je Haaški sud optužio za ubistvo civila u Srebrenici. Krstić je osuđen na 46 godina zatvora.

Godine 1988. postrojbi se mijenja ime u Naval Special Warfare Development Group, skraćeno DEVGRU. Osim u Bosni, pripadnici te jednice sudjelovali su u operacijama u Somaliji, Iraku, Afganistanu, gdje su neuspješno lovili Bin Ladena.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Oružane snage BiH obilježavaju 18 godina postojanja

  Obavještenje korisnicima prava na novčanu egzistenciju

  Ženska fudbalska reprezentacija BiH danas protiv Slovenije: Na spisku …

  Emina Dervišević dobila Evropsku nagradu u medicini, posvetila je po …

  VIDEO/Održana Centralna rasprava o Nacrtu budžeta: Oko 120 prijedlog …

  CLOSE
  CLOSE