Kalesija 24°

SDP traži od načelnika Omerovića da kaže da li je voda sa izvorišta “Krušik” za piće ili NE

Općinski odbor SDP-a Kalesija izražava zabrinutost u povodu šutnje izvršne vlasti općine Kalesija, po pitanju kvalitete vode sa izvorišta „ Krušik“ u Donjim Vukovijama.

Poznato je da je načelnik općine Kalesija,  u nemogućnosti da za Dan općine Kalesija pusti u promet glavnu ulicu u centru Kalesija,  donio ishitrenu odluku da istog dana otvori  Fabriku vode „Krušik“ u Donjim Vukovijama, kako bi javnosti pokazao da se ipak nešto radi u Kalesiji.

Iako je prošlo više od mjesec dana od otvaranja Fabrike vode, načelnik se još nije udostojio da građane općine Kalesija informiše o kvaliteti vode, odnosno da kaže da li se voda sa izvorišta „Krušik“ može koristiti za piće.

Ukoliko se voda može koristiti za piće pozivamo općinskog načelnika da javnosti predoči relevantne nalaze o laboratorijskom ispitivanju i da građanima jasno poruči da li vodu mogu piti ili ne.

Također, želimo javno pitati načelnika Omerovića gdje se odvaja mangan iz vode, s obzirom da imamo saznanja da ne postoji adekvatno mjesto za odlaganje mangana.

Na snovu svega navedenog, izražavano sumnju u informaciju, koja se javnosti plasirala  da je Fabrika vode u funkciji, jer nema nikakvih  argumentovanih dokaza koju potrvđuju ovu infomaciju i javno pozivamo Općinskog načalnika da građanima Kalesije odgovori da li je Fabrika vode dan poslije puštanja u rad zatvorena zbog ekonomske neisplativosti.

Podsjećamo javnost, da je kalesijskoj izvršnoj vlasti, nakon otvaranja vodovoda sa izvorišta Krušik, trebalo nekoliko godina da građanima javno prizna da se voda ne može koristiti za piće, a da je Općinsko vijeće donijelo Odluku da se voda sa izvorišta Krušik proglasi „tehničkom vodom“.

Ako se zna da je ova Odluka još uvijek na snazi, jer Općinsko vijeće još nije promijenilo Odluku o tretmanu vode sa izvorišta Krušik,onda ovim putem upozoravamo građane da ne nasjedaju na priče da se otvaranjem Fabrike vode, voda sa Krušika može koristiti za piće.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  Došao na odmor u Kalesiju, pa ga rastužio prizor ostavljenog smeća …

  Doc.dr.med.sc. Mirsad Selimović organizator kardiološkog simpozija u …

  Stadion u Miljanovcima nosi naziv “Enver Pezić”, otkriven …

  CLOSE
  CLOSE