Kalesija 11°

SDP-ovac iz RS spašava Srbe u Kalesiji

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović izjavio je danas u Gojčinu kod Kalesije, da se mora podržati održivi povratak Srba na području ove opštine.

Suljkanović je, nakon razgovora sa predstavnicima srpskih povratnika, u kome je učestvovala i ministar za obnovu, razvoj i povratak Tuzlanskog kantona Dijana Bilanović, rekao novinarima da je iznenađen sa kakvim se sve problemima suočava povratničko stanovništvo na području opštine Kalesija.

“Dogovorili smo se da je potrebna mnogo bolja saradnja između opštinskih komisija i stvarnih povratnika, koje bi trebalo više uključivati u rad komisije za povratak prilikom dodjele donacija i jednokratnih pomoći”, naglasio je Suljkanović.

Ističući da su ga srpski predstavnici upoznali da u posljednjih sedam godina nije ostvaren nijedna povratak na područje opštine Kalesija, Suljkanović je rekao da sredstva od donacija nisu išla za obnovu kuća stvarnim povratnicima nego, uglavnom, ljudima koji žive u trećim zemljama.

Potpredsjednik RS rekao je da je upoznat sa svim problemima sa kojima se suočavaju srpski povratnici – lokalnoj deponiji koja je locirana u blizini povratničkih mjesta, uništenoj putnoj komunikaciji i slično, i dodao, da ne treba da čudi podatak da se vratilo samo blizu 130 lica, odnosno 71 porodica u kojima živi većinom po jedan član.

Suljkanović je rekao da će upoznati predsjednika RS Milorada Dodika o ovoj situaciji i nastojati da se pomogne ovim ljudima, dodavši da je i resorno ministarstvo Vlade Tuzlanskog kantona dalo određena obećanja da će pomoći srpskim povratnicima.

Izvor: Radio televizija Republike Srpske

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE